Hoe Belgische stoofpeertjes een traditie werden

Elisabeth Kijk in de Vegte
2025-09-16 22:21:35
Count answers
: 4
Stoofpeertjes zijn een traditie met Kerst, maar je kunt ze natuurlijk gewoon de hele winter door maken.
Dat doe ik wel, want ik ben dol op de zachte peertjes in hun siroop van wijn, port en druivensap waar de smaak van de specerijen diep in door is gedrongen.
Deze stoofpeertjes zijn een beetje een eigen recept, ontstaan door het samenvoegen van diverse recepten uit boeken en tijdschriften.
Het basisrecept komt uit een ‘Tip Culinair’ uit de vorige eeuw…
Stoof de peertjes zo lang mogelijk: minimaal 3 uur, maar het liefst 5 uur.
Zorg ervoor dat de vloeistoffen niet koken, maar net tégen de kook aan zitten.
Verwijder de peertjes (pas op dat de steeltjes niet afbreken) en zet ze rechtop in een schaal.
Laat de vloeistoffen op middelhoog vuur tot ongeveer de helft inkoken.
Giet de siroop door een zeef en giet het daarna bij de peren in de schaal.
Bewaar de peren afgedekt in de koelkast – ze worden nóg lekkerder als ze een dagje hebben gestaan.