:

Waarom Belgische witloof een culinaire trots is

Jinthe El Idrissi
Jinthe El Idrissi
2025-11-18 22:39:21
Count answers : 4
0
Witloof is een mooi voorbeeld van Vlaams culinair vakmanschap. Onze landbouwers steken er enorm veel tijd, energie en liefde in. Het resultaat is een topproduct waar culinaire pareltjes mee gecreëerd worden, zowel op traditionele wijze als op heel innovatieve manieren. Witloof is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op zijn best van september tot mei. Witloof zelf ooit een echte Vlaamse innovatie was die ontstond in de winter van 1834-1835. De Brabantse hovenier Frans Brezier kwam op het idee om wortels van chicorei te bedekken met een laagje losse aarde, en zag dat er vervolgens een krop van wit loof groeide – het witloof was geboren en bleek nog lekker ook. Het wordt zelfs geëxporteerd naar Japan en daar per stronkje verkocht als een echte delicatesse. Witloof wordt ondertussen ook in andere landen verbouwd, maar òns witloof staat wereldwijd bekend als het witte goud. Het ultieme winterse comfort food en altijd een belevenis voor het hele gezin. Culinair kan je met witloof alle kanten uit. De combinatie met een hoppig streekbier ligt voor de hand, maar je kan er zeker ook een Vlaamse wijn bij drinken. De trots van Vlaams-Brabant Vroeger werd het vaak in den hof bij mensen thuis gekweekt, maar vandaag wordt witloof vooral geteeld door tuinbouwbedrijven in de regio Brussel-Mechelen-Leuven. Deze wintergroente uit volle grond draagt een BGA-label, wat staat voor ‘Beschermde Geografische Aanduiding’. De teelt vraagt om een specifieke grondsoort, veel tijd en vakmanschap.
Keano Janga
Keano Janga
2025-11-06 23:34:25
Count answers : 4
0
Het feit dat grondwitloof in het buitenland bekend staat als ‘Belgian endive’ of ‘endives de Bruxelles’ verraadt al gelijk dat het een Brusselse uitvinding is. Het resultaat is een delicatesse die in Vlaanderen al anderhalve eeuw tot het culinaire erfgoed behoort. Grondwitloof is een wintergroente met een knapperige textuur, witte blaadjes en een licht bittere, haast elegante smaak. Maar wie ooit het verschil proefde tussen grondwitloof en de industriële waterteelt, weet waarom dat de moeite loont. Witloof blinkt uit in eenvoud. Witloof in de oven met ham en kaassaus is een gerecht dat in Vlaanderen troost en status tegelijk uitstraalt.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Sem Badal
Sem Badal
2025-11-06 21:13:33
Count answers : 9
0
Het is een verhaal van menselijke vindingrijkheid en innovatie. België is grootste witloofproducent ter wereld. Het is echt een product van bij ons én een streekproduct waar we fier op mogen zijn.