:

Hoe ontstond de Belgische friet?

Maryam Mohamed
Maryam Mohamed
2025-09-03 10:41:11
Count answers : 1
0
Om frieten te maken heb je twee dingen nodig: een grondstof - de aardappel - en een bereidingsmethode - het frituren, waaraan de friet zijn naam ontleent. Aangezien de aardappel rond 1540 in Europa is aangekomen, via de Spaanse veroveraars, kunnen we veronderstellen dat de frieten het daglicht hebben gezien aan de vooravond van de 17e eeuw, in Spanje. Volgens Pierre Leclercq kunnen we aannemen dat deze specialiteit, zoals we die nu kennen, is ontstaan in de context van de kermissen en de reizende kooplieden, rond het midden van de 19e eeuw, in een tijd waarin steeds meer tijd werd besteed aan ontspanning. In deze context hadden verschillende kooplieden waarschijnlijk hetzelfde idee op hetzelfde moment. De Belgische gastronomische historicus Pierre Leclercq herinnert zich dat in die tijd ‘vet een luxe was voor de gewone man’. Via zijn onderzoek heeft Pierre Leclercq getraceerd hoe de Parijse frieten hun weg naar ons hebben gevonden, rond 1840, toen de familie Krieger, afkomstig uit Duitsland, ze begon te verkopen op onze kermissen.
Imran van der Linden
Imran van der Linden
2025-09-03 09:54:29
Count answers : 1
0
De oorsprong van frieten is zonder twijfel bepaald door de komst en de exploitatie van de aardappel in onze regionen. Pas in de 16e eeuw werd dit knolgewas meegebracht door de Spanjaarden tijdens hun expedities naar Latijns-Amerika en verscheen daarmee in onze streken. De "friet" werd in de loop der jaren veel verschillende bereidingswijzen toegekend, terwijl ze oorspronkelijk in schijfjes op de kachel werd klaargemaakt. Toendertijd nog aardappelbeignets genaamd, werden ze aan het eind van de 18e eeuw voor het eerst in vet gedompeld, wat meteen op bijoogst werd onthaald. Sommigen schrijven deze bereidingswijze toe aan de Parijzenaars, anderen aan de bewoners van de oevers van onze Maas. Nog ver verwijderd van de moderne frieten zoals we die nu kennen, zal deze bereidingswijze razendsnel populair worden.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Ivan Garret
Ivan Garret
2025-09-03 06:47:37
Count answers : 1
0
Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. De inwoners van Namen, Ardenne en Dinant aten dagelijks zelf gevangen gefrituurde visjes, behalve ’s winters als het water bevroor. Als alternatief frituurden ze aardappelen gesnedenin de vorm van visjes.