:

Hoe ontstond de Belgische friet?

Wesley de Koning
Wesley de Koning
2025-09-27 16:54:53
Count answers : 10
0
Een van de mythes luidt dat de arme inwoners langs de Maas in Wallonië rond 1680 visjes uit de rivier frituurden. In de winter, wanneer de rivier dichtvroor, vervingen ze de vis door aardappelen in visvorm gesneden, die ze dan frituurden. Volgens de professor culinaire geschiedenis is er zo weinig bekend over de oorsprong van friet omdat er simpelweg nog maar weinig historisch onderzoek naar gedaan is. Hij leerde frieten à la Parisienne bakken in een rotisserie in Parijs. Fritz kwam uit een kermisfamilie en hij verkocht zijn frieten voor het eerst op de kermis in Luik. Zijn frietkraam werd een groot succes. Hij reisde met zijn kraam naar andere kermissen in ons land en al tegen 1850 waren frieten niet meer weg te denken van de kermis. Tegelijkertijd verdwenen de aardappelkraampjes uit het Franse straatbeeld en was er al snel geen spoor meer van frieten in Parijs.
Koen Ramlal
Koen Ramlal
2025-09-18 02:24:16
Count answers : 4
0
De Belgische frietkotcultuur, met heerlijke frieten, heeft haar oorsprong in de jaren 1830. Het was de Duitse friturist Jean-Frédéric Krieger die samen met z’n vrouw en zijn frietkot van de ene Belgische kermis naar de andere trok. Het was een Spaanse non die als eerste aardappelen frituurde. Wat niet wil zeggen dat de Belgen geen enkel aandeel hebben gehad in de frieten, want het principe van ‘twee keer bakken’ werd wel degelijk door Belgen bedacht.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Dewi Smit
Dewi Smit
2025-09-14 13:45:48
Count answers : 11
0
De precieze oorsprong van de friet is en blijft onduidelijk. Wat wel geweten is, is dat het iets Belgisch is. Rond het midden van de 19de eeuw worden de eerste frieten gebakken en gegeten op de kermis. De eerste vaste frietkoten dateren van de jaren 1880, op het einde van de 19de eeuw duiken ze in tal van steden en gemeenten op.
Maryam Mohamed
Maryam Mohamed
2025-09-03 10:41:11
Count answers : 5
0
Om frieten te maken heb je twee dingen nodig: een grondstof - de aardappel - en een bereidingsmethode - het frituren, waaraan de friet zijn naam ontleent. Aangezien de aardappel rond 1540 in Europa is aangekomen, via de Spaanse veroveraars, kunnen we veronderstellen dat de frieten het daglicht hebben gezien aan de vooravond van de 17e eeuw, in Spanje. Volgens Pierre Leclercq kunnen we aannemen dat deze specialiteit, zoals we die nu kennen, is ontstaan in de context van de kermissen en de reizende kooplieden, rond het midden van de 19e eeuw, in een tijd waarin steeds meer tijd werd besteed aan ontspanning. In deze context hadden verschillende kooplieden waarschijnlijk hetzelfde idee op hetzelfde moment. De Belgische gastronomische historicus Pierre Leclercq herinnert zich dat in die tijd ‘vet een luxe was voor de gewone man’. Via zijn onderzoek heeft Pierre Leclercq getraceerd hoe de Parijse frieten hun weg naar ons hebben gevonden, rond 1840, toen de familie Krieger, afkomstig uit Duitsland, ze begon te verkopen op onze kermissen.

Lees ook

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

De traditie van Belgische mosselen

De Zeeuwse hangcultuurmosselen worden op de markt gebracht onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws. M Lees meer

Imran van der Linden
Imran van der Linden
2025-09-03 09:54:29
Count answers : 5
0
De oorsprong van frieten is zonder twijfel bepaald door de komst en de exploitatie van de aardappel in onze regionen. Pas in de 16e eeuw werd dit knolgewas meegebracht door de Spanjaarden tijdens hun expedities naar Latijns-Amerika en verscheen daarmee in onze streken. De "friet" werd in de loop der jaren veel verschillende bereidingswijzen toegekend, terwijl ze oorspronkelijk in schijfjes op de kachel werd klaargemaakt. Toendertijd nog aardappelbeignets genaamd, werden ze aan het eind van de 18e eeuw voor het eerst in vet gedompeld, wat meteen op bijoogst werd onthaald. Sommigen schrijven deze bereidingswijze toe aan de Parijzenaars, anderen aan de bewoners van de oevers van onze Maas. Nog ver verwijderd van de moderne frieten zoals we die nu kennen, zal deze bereidingswijze razendsnel populair worden.
Ivan Garret
Ivan Garret
2025-09-03 06:47:37
Count answers : 4
0
Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. De inwoners van Namen, Ardenne en Dinant aten dagelijks zelf gevangen gefrituurde visjes, behalve ’s winters als het water bevroor. Als alternatief frituurden ze aardappelen gesnedenin de vorm van visjes.

Lees ook

Het verhaal achter Vlaamse carbonade

De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade Lees meer

De kunst van Belgische pralines maken

Het is geen verrassing dat de eerste Belgische praline in Brussel werd gecreëerd. In 1857 opende Je Lees meer