:

De oorsprong van Belgische chocolade

Amber Wouters van Eijndhoven
Amber Wouters van Eijndhoven
2025-10-07 10:48:25
Count answers : 8
0
Chocolade maakte zijn intrede in België via de haven van Antwerpen tijdens de zeventiende eeuw. Op dat moment valt de regio onder Spaans bestuur en is Brussel de hoofdstad van de Spaanse Nederlanden. Chocoladedrank, een specialiteit die een eeuw ervoor was meegebracht van het Amerikaanse continent, is in die tijd bijzonder populair bij de Europese koningshuizen. Het duurt echter tot in de negentiende eeuw voordat de chocolade zoals we die vandaag kennen, toegankelijker wordt. De allereerste Belgische praline is een creatie van de onderneming Neuhaus uit 1912. Op dat moment was de Belgische chocolade geboren!
Jenna El Idrissi
Jenna El Idrissi
2025-09-29 23:44:21
Count answers : 4
0
De Belgische praline kent een lange geschiedenis die al teruggaat tot het Frankrijk van de 17e eeuw. De mierzoete bonbon viel al snel in de smaak bij de Franse bovenklasse en kreeg een naam die verwees naar Plessis-Praslin: de praline. In 1857 opende Jean Neuhaus, een Zwitserse apothekerszoon die zich in België had gevestigd, een nieuwe medicijnwinkel in de Brusselse Koninginnegalerij. Hij verkocht hier onder meer hoestpastilles, tabletten, drop en de Franse pralines. In de loop der generaties veranderde de apotheek geleidelijk in een snoepwinkel, maar op verzoek van zijn klanten bleef Jean de chocolaatjes verkopen. Op initiatief van de kleinzoon van Jean, eveneens Jean genaamd, werd de binnenkant van de bonbon voortaan gevuld met zachte room of vloeibare chocolade.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Demi Timmermans
Demi Timmermans
2025-09-21 10:57:24
Count answers : 8
0
De geschiedenis van Belgische chocolade gaat zeker 400 jaar terug. Van alle uithoeken van de wereld komen mensen naar België om zelf die befaamde Belgische chocolade en Belgische bonbons te proeven. Alles begint bij de cacaobonen. De bonen die gebruikt worden voor Belgische chocolade zijn van een superieure kwaliteit. Jaarlijks wordt er meer dan 173.000.000 kg chocolade geproduceerd in België. We kunnen dus gerust zeggen dat Belgen trots zijn op die geschiedenis én op de huidige productie.
Kevin Kuipers
Kevin Kuipers
2025-09-11 14:24:17
Count answers : 5
0
Hoe zit het dan met Belgische chocolade. Belgische chocolade begon in een Belgisch dorpje genaamd Wieze. In dit dorpje experimenteerde Octaaf Callebaut in 1911 met een geheim chocoladerecept. Na maanden van experimenteren ontstond dan toch eindelijk de Finest Belgian Chocolate van Callebaut. Het nieuws van deze verrukkelijke nieuwe chocolade verspreidde zich snel. In de jaren hierna is veel meer geëxperimenteerd met chocoladerecepten, waardoor uiteindelijk de chocolade is ontstaan die wij tegenwoordig kennen. Het geheime recept dat in België is ontstaan is door de jaren heen geperfectioneerd en verfijnd en is zo rond 1960 door het begin van de export één van de meest geliefde chocoladerecepten geworden

Lees ook

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

De traditie van Belgische mosselen

De Zeeuwse hangcultuurmosselen worden op de markt gebracht onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws. M Lees meer

Daniël de Wit
Daniël de Wit
2025-09-03 12:48:20
Count answers : 3
0
Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Hoewel het de inwoners van Meso-Amerika waren die de mogelijkheden van de cacaoboon ontdekten, waren het de Belgen die chocolade maken tot een kunstvorm verhieven. De Belgen nemen de kwaliteit van hun chocolade zo serieus dat deze zelfs in de wet staat: sinds 1894 is bij wet vastgelegd dat Belgische chocolade minimaal 35% cacao moet bevatten.
Joost Cicilia
Joost Cicilia
2025-09-03 09:46:49
Count answers : 7
0
De Belgen maken al sinds het begin van de jaren 1800 chocolade van hoge kwaliteit. In 1884 opende Jean Neuhaus een chocoladewinkel in Brussel en introduceerde hij pralines: chocolaatjes gevuld met room of ganache. Zijn uitvinding veroverde Europa en veranderde de manier waarop mensen van chocolade genoten. In 1912 creëerde Pierre Neuhaus, zoon van Jean Neuhaus, de ballotin - een chocoladedoos met individuele vakjes voor elk stuk. Deze uitvinding vergemakkelijkte het kopen en consumeren van chocolade en droeg ertoe bij dat de heerlijke chocolade wereldwijd populairder werd.

Lees ook

Het verhaal achter Vlaamse carbonade

De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade Lees meer

De kunst van Belgische pralines maken

Het is geen verrassing dat de eerste Belgische praline in Brussel werd gecreëerd. In 1857 opende Je Lees meer