:

De geschiedenis van Belgische wafels

Inaya van de Pol
Inaya van de Pol
2025-09-22 09:17:21
Count answers : 9
0
Luikse wafels zijn een Belgische specialiteit en danken hun naam aan de stad Luik in Wallonië. Het traditionele recept werd bij toeval uitgevonden door een kok van de Prinsbisschop van Luik. Brusselse wafels zijn dan weer een product van de hoofdstad. Hun geschiedenis gaat terug tot de Middeleeuwen, toen wafels werden gebakken tijdens religieuze feesten en bijzondere evenementen. Na verloop van tijd werden Brusselse wafels steeds populairder en groeiden ze uit tot een icoon van de stad.
Thom Verda
Thom Verda
2025-09-11 09:21:56
Count answers : 5
0
De Brusselse wafel is een Belgisch gerecht met internationale bekendheid. De wafel werd sterk gepromoot als Belgisch product, onder andere op de New York World's Fair in 1964 en op Expo 2005 in Japan. De Brusselse wafel heeft een zeer lichte structuur. Brusselse wafels worden gemaakt uit bloem, gist, melk, water, boter, zout en geklopt eiwit. De Brusselse wafel wordt sinds 1965 aan het einde van elk Nero-stripverhaal in een afsluitende wafelenbak opgediend door Madam Nero en Madam Pheip.

Lees ook

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Jonas Güneş
Jonas Güneş
2025-09-03 08:46:58
Count answers : 7
0
Belgische wafels zijn wereldwijd geliefd, maar in België zelf, en vooral in steden zoals Brugge, Gent en Brussel, zijn ze een ware toeristische attractie. Hun unieke smaak, knapperige textuur, en Veel mensen denken bij wafels aan een zoete traktatie voor bij de koffie. Maar wist je Waarom Belgische wafels zo populair zijn bij toeristen in België Bij Waffles ‘n Beer in hartje Brussel draait alles om genieten van twee Belgische iconen: wafels en bier.
Milo van de Veen
Milo van de Veen
2025-09-03 08:39:56
Count answers : 7
0
De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn insteek om een rondreizende kraam te beginnen en vers gemaakte gebak op kermissen te verkopen. Sindsdien heeft de wafel een ware evolutie gekend en zijn er vele variaties op bedacht. Het concept van Max is uitgegroeid tot een waar familiebedrijf en bestaat nu 176 jaar. Het restaurant, genaamd “Max”, wordt gerund door Yves van Maldeghem, liefkozend “De wafelkoning van België” genoemd door het volk. Meneer van Maldeghem is een van de nazaten van Maximilien en bakt alles nog zelf volgens het originele recept.

Lees ook

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

De traditie van Belgische mosselen

De Zeeuwse hangcultuurmosselen worden op de markt gebracht onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws. M Lees meer

Suze Spiegelmaker Spanjaard
Suze Spiegelmaker Spanjaard
2025-09-03 07:42:47
Count answers : 8
0
13de eeuw – De Oude Grieken bakten plat deeg tussen twee metalen platen. 1620 – De Pelgrims brengen Belgische wafels naar Amerika. Midden 1700 – Volgens de legende werd de Luikse wafel in België uitgevonden door de kok van de Prins van Luik, die origineel een brioche wou maken met stukjes suiker. Begin 1800 – Thomas Jefferson keert terug naar Amerika van Parijs met een wafelijzer. 1964-65 – Brusselse restauranthouder Maurice Vermersch brengt het recept van zijn vrouw voor de Brusselse wafel naar de Wereldtentoonstelling in New York. 2014 – Matthieu Moerenhout, zaakvoerder van Gedelec, komt op het leuke idee om wafels in de vorm van frietjes te serveren in een puntzak.