:

Het verhaal achter Vlaamse carbonade

Sylvie Groen
Sylvie Groen
2025-09-21 16:31:14
Count answers : 8
0
PS2 In Frans Vlaanderen (Pas-de-Calais en Nord) heet runderstoofpot met bier ‘carbonade flamande‘. Daar doen ze er ook een paar plakjes ontbijtkoek, wat (riet)suiker en mosterd in. Zie hier een recept voor carbonade
Kate Luster
Kate Luster
2025-09-17 10:00:17
Count answers : 6
0
Flemish stew, known in Dutch as stoofvlees or stoverij and in French as carbon(n)ade flamande, is a Flemish beef (or pork) and onion stew popular in Belgium, the Netherlands, Aosta Valley (Italy) and French Flanders. It is made with beer and mustard spread on bread; seasoning can include bay leaf, thyme, clove, and juniper berries. In the East and West Flanders provinces, often dried prunes will be added while stewing. Carbonade is often accompanied by French fries, boiled potatoes, or stoemp. It is widely available in restaurants and friteries in Belgium and the Netherlands. As a staple of Belgian cuisine, recipes vary between regions and households. Variations include swapping bread for gingerbread or speculaas, using extra condiments like Sirop de Liège, and using different kinds of beer. Common beers for this dish include Oud Bruin (Old Brown Beer), Brune Abbey Beer and Flanders Red. Just before serving, a small amount of cider or wine vinegar and either brown sugar or red currant jelly are sometimes added.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Jurre Huisman
Jurre Huisman
2025-09-03 11:49:38
Count answers : 13
0
De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade flamande. Het gerecht is verkrijgbaar in de meeste frietkotten en talrijke restaurants in België. Ook in de meeste friettenten in Zuid-Nederland is stoofvlees verkrijgbaar, in Limburg zoervleisj, dat voor het stoven in azijn gemarineerd wordt. De basisingrediënten zijn de taaiere stukken rundvlees, (bruin) bier, mosterd op brood, ui, bouillon en eventuele zoetstoffen zoals bruine suiker, stroop of ontbijtkoek in plaats van brood. De industriële versies van stoofvlees zijn dikwijls op basis van paard. Het vlees moet lang garen om het taaie vlees mals te maken.