Stap 1: de voorbereiding
De koffie Kun je 1 eetlepel gemalen koffiebonen per 120 ml water aanhouden.
Wil je een sterkere kop koffie? Dan kun je 90 ml water aanhouden voor 1 eetlepel koffie.
Als je de koffie gedoseerd hebt is het belangrijk om het water eerst te koken, zodat je straks kokend water hebt.
Ook moet de French press goed schoongemaakt zijn met heet water.
Zorg ervoor dat je de press op een droge en vlakke ondergrond neerzet.
Daarna kun je de grof gemalen koffiebonen in de cafetière scheppen.
Let er ook op dat je de filter naar boven haalt voordat je doorgaat naar stap 2.
Stap 2: laat de gemalen koffie ‘bloeien’
Als het water heeft gekookt is het belangrijk dat je ongeveer 30 seconden wacht voordat je het over de vermalen koffie giet.
Zo verlaag je de temperatuur naar ongeveer 83 graden Celsius, wat ideaal is voor een French press koffie.
Giet het water langzaam en op een gecontroleerde manier in de French press, zodat er geen klomp vermalen koffie ontstaat.
Maar zelfs als je langzaam het water in de cafetière giet kan het zijn dat de koffie gaan klonteren.
Dit los je op door de bovenste laag voorzichtig te roeren.
Stap 3: koffie laten trekken
Als alle koffie contact maakt met het water kun je het filter met deksel op de kan plaatsen om warmteverlies te voorkomen.
Let wel op: druk de filter nog niet naar beneden.
De koffie moet eerst ongeveer 4 minuten intrekken.
Je kunt nog langer wachten, maar dan zal je koffie ook kouder worden.
Houd je van slappe koffie? Laat de koffie dan 2,5 minuut trekken.
Laat voor een normale sterkte de koffie 3 tot 4 minuten trekken.
Stap 4: Druk de filter naar beneden
Als je de koffie hebt laten trekken kun je de filter rustig naar beneden drukken.
Doe dit langzaam en gelijkmatig.
Er moet een klein beetje weerstand zijn.
Heb je geen weerstand? Dan moet je de volgende keer de bonen iets fijner malen.
Heb je juist teveel weerstand? Dan moet je de bonen iets grover malen.
Bij het zetten van koffie in een cafetière is het mogelijk dat er wat kleine deeltjes koffie achterblijven.
Dit is bijna niet te voorkomen en doet zeker niet af van de smaak.
Je kunt het beste de laatste paar centimeter in de cafetière laten zitten.