Stap A: de dagelijkse schoonmaak
Dagelijks je koffiemolen schoonmaken is misschien nog wel belangrijker dan de grote schoonmaakbeurt die we hieronder beschrijven.
Als je je koffiemolen direct na gebruik even met een kwast ontdoet van het koffiegruis, dan voorkom je een hoop ellende.
Reinig het reservoir, de maalschijven en ook de behuizing.
Stap B: de uitgebreide schoonmaak
Afhankelijk van het gebruik en hoe consequent je de dagelijkse schoonmaak doet, raden wij je voor thuisgebruik aan deze uitgebreide schoonmaakbeurt eens per maand of per twee maanden te doen.
bij gebruik in de horeca zou je de molen om de vier à vijf dagen grondig moeten reinigen.
Deze schoonmaakbeurt duurt ongeveer 30 minuten.
Koffiemolen schoonmaken met een kwast
Haal de stekker uit het stopcontact.
Haal de koffiemolen uit elkaar.
Houd hierbij de handleiding aan.
In ieder geval zouden het reservoir en het maalwerk gedemonteerd moeten kunnen worden.
Nog beter is het als ook de maalschijven losgemaakt kunnen worden.
Het losse gruis kun je nu al van afschudden.
Veeg het overige losse vuil weg met een kwast.
Gebruik een vochtige doek om de vastzittende olie te verwijderen.
Eventueel kun je bij deze stap ook een klein stofzuigertje gebruiken.
Pas dan wel goed op dat je geen kleine onderdelen opzuigt.
Laat alles goed drogen.
Zet de koffiemolen weer in elkaar.
Alternatief: droge reinigingsbeurt
Een alternatief voor het demonteren van je koffiemolen kan zijn: je koffiemolen reinigen met absorberende korrels.
Daar zijn speciale korrels voor verkrijgbaar, maar je kunt het ook proberen met wat rijst of droog brood.
Vul het reservoir dan totdat de maalschijven of de messen net bedekt zijn en maal de korrels dan fijn.
Het idee is dat de absorberende korrels de olieresten opnemen.
Na afloop verwijder je de laatste restjes met een vochtig keukenpapiertje.