:

Waar staat België om bekend eten?

Mare Schellekens
Mare Schellekens
2025-10-20 20:13:06
Count answers : 7
0
Frites zouden de inspiratie zijn geweest voor Franse frietjes en zijn het officieuze nationale gerecht van België. Belgische frieten worden gemaakt met de fijnste aardappelen, twee keer gebakken voor de ultieme knapperige friet. Mosselen-friet, of gestoomde mosselen met friet in het Engels, is vooral populair in de zomer. Steak tartare bestaat uit fijngehakt, geplet of gehakt rauw mager rundvlees, gemengd met uien en kruiden, en overgoten met een rauwe eierdooier. Crevettes grises, kleine grijze garnalen, zijn overal in België. Chocolade wordt in België al sinds 19e eeuw en maakt sindsdien een groot deel uit van onze economie. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bestaan er geen Belgische Wafels - de lokale bevolking kent ofwel Luikse Wafels ofwel Brusselse Wafels. Luikse Wafels zijn kauweriger, zoeter en dikker dan hun Brusselse tegenhangers die lichter en knapperiger zijn.
Rens Bresé
Rens Bresé
2025-10-07 18:11:52
Count answers : 10
0
Populaire Belgische gerechten zijn: witloof met kaas en hesp in de oven, (vlees)stoverij met frieten, ‘tomate crevettes’ (tomaat-garnaal), stoemp (stamppot van aardappelen en groenten), vol-au-vent, Gentse waterzooi (een soep van zoetwatervis en/of kip, room, groenten & aardappel), paling-in-‘t-groen uit de Scheldestreek (in verse groene kruiden & sjalotten gestoofde palingmoten, geserveerd met friet of brood), maar ook kip met friet en appelmoes. Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en ‘filet américain’ (rauwe tartaar) als broodbeleg.

Lees ook

Wat is de geschiedenis van de Belgische keuken?

De Oude Belgen in de Keuken doet 25 traditionele Belgische gerechten uit de doeken. Hij geeft de ori Lees meer

Wat is een typisch Belgische keuken?

Enkele populaire Belgische gerechten zijn: witloof met kaas en hesp in de oven, (vlees)stoverij met Lees meer