Het grootste verschil tussen deze twee soorten is dat ijskoffie bestaat uit warme koffie die gekoeld is.
Bij cold brew wordt de koffie al gezet met koud water.
Hierdoor is de smaak van de cold brew ook anders dan die van de ijskoffie.
De koffie is veel zachter van smaak, met weinig bittere tonen en volle aroma’s.
IJskoffie wordt op dezelfde manier gezet als gewone koffie: met heet water dus.
In tegenstelling tot een gewone koffie giet je een ijskoffie daarentegen over ijsklontjes voordat je dit drankje serveert, zodat het gekoeld is.
Dit betekent dat er twee grote verschillen zijn tussen het maken van ijskoffie en cold brew-koffie namelijk: de watertemperatuur en de tijd die je de gemalen koffie laat trekken.
Omdat de gemalen koffie voor ijskoffie minder lang trekt, is deze koffie een stuk minder geconcentreerd dan een cold brew.
Een ijskoffie wordt bovendien nog meer verdund door de ijsklontjes.
Soms wordt er zelfs nog extra water of melk toegevoegd.
Een standaard ijskoffie bevat daardoor een nog lager cafeïnegehalte dan een normale koffie, rond de 40mg/100ml.
Terwijl een cold brew al snel 90mg/100ml aantikt.
Wat een verschil!
Daarnaast verschillen cold brew en ijskoffie ook in smaak.
Cold brew heeft een intensere smaak, maar smaakt vaak ook minder zuur.
Dit komt doordat het extractieproces minder snel gaat en met koud water verloopt.