:

Is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof?

Twan van den Velde
Twan van den Velde
2025-09-11 02:39:49
Count answers : 3
0
De binnenste bladeren zijn minder bitter dan de buitenste en rauw is de groente bitterder dan gekookt of bij roerbakken . Bitter stimuleert de lever, maakt de stofwisseling en vertering krachtiger. Inuline en de darm Cichoreiwortel bevat inuline. Dat is een prebioticum dat de groei en activiteit van probiotica stimuleert. Omdat de dunne darm deze groep stoffen niet opneemt, staan ze volledig ter beschikking van de darmflora in de dikke darm. Bij obstipatie biedt inuline een veilige en effectieve oplossing. Het volume van de ontlasting neemt er door toe, waardoor de darmperistaltiek toeneemt. Ook wordt de ontlasting zachter. Het kan langdurig worden ingenomen. Fytonutriënten zijn vooral hoger in planten met bittere en scherpe smaken. Veel van deze stoffen worden onder de noemer ‘salvestrolen’ geschaard. Groots opgezette studies laten zien dat juist deze stoffen het risico op chronische ziektes, kanker, beroertes, Parkinson en andere neurodegeneratieve ziektes verminderen.