:

Waarom smaakt Belgische friet anders?

Brent Sambo
Brent Sambo
2025-09-27 01:12:36
Count answers : 7
0
Een groot verschil is natuurlijk waarin je het bakt. In de regel wordt in België in een frituur dierlijk vet gebruikt, en dat is nadrukkelijk anders dan plantaardig vet. Ook zal je in een frituur niet zien dat ze op 190 graden bakken, want dan degradeert het frituurvet veel te snel. En dan de benodigde tijd voor het voorbakken en nabakken, daar zit een groot verschil in. Kortom: er zijn te veel variabelen die allemaal zorgen voor een verschillend resultaat. De ene aardappel is de andere niet. Ook gewoon gekookte aardappelen hebben soms grote verschillen in smaak en textuur tussen het ene en andere ras. Bedenk dat een frituur meestal voor de goedkoopste grondstoffen kiest en dat proef je natuurlijk.
Tycho van de Velden
Tycho van de Velden
2025-09-21 14:57:44
Count answers : 8
0
Het zijn de oxidatiecomponenten die ontstaan tijdens het frituren die voor de smaak van Belgische friet zorgen. Omdat frituren in plantaardige olie zoals zonnebloemolie of palmolie specifieke oxidatiecomponenten oplevert. Decadiënal ontstaat uit een specifiek vetzuur (linolzuur) en is vrij typisch voor gefrituurd-producten die in plantaardige oliën worden gebakken. Friet gebakken in verse olie smaakt minder dan in een olie die al een paar keer gebruikt werd. Het is een evenwicht tussen wat oxidatie voor de smaak en niet te veel om toxische componenten te voorkomen. Frieten in palmvet of ossewit smaken anders dan frieten uit de frituur gebakken in plantaardige olie.

Lees ook

Zijn Franse frietjes en Belgische frietjes hetzelfde?

De benaming 'French Fries' werd voor het eerst gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Ameri Lees meer

Wat is het verschil tussen friet en Franse frietjes?

Vlaamse friet wordt vaak gebruikt voor frieten met een dikte van minimaal 14mm. Franse frietjes zij Lees meer

Imran Zuérius Boxhorn van Miggrode
Imran Zuérius Boxhorn van Miggrode
2025-09-11 07:51:47
Count answers : 9
0
In België worden frieten doorgaans met meer zorg en traditie bereid. De aardappelen worden vers gesneden in grove stukken en vervolgens voorgebakken op een lagere temperatuur om daarna op een hogere temperatuur krokant afgebakken te worden. Dit zorgt voor een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. In Nederland gebruikt men vaak voorgebakken diepvriesfriet uit de supermarkt of snackbar, die sneller te bereiden zijn maar minder authentiek smaken. Een ander belangrijk verschil is het type aardappel dat gebruikt wordt. Belgische frieten worden vaak gemaakt van bloemige aardappelsoorten zoals Bintjes, die beter geschikt zijn voor de dubbele bakmethode. In Nederland kiest men eerder voor universele aardappelsoorten die minder specifiek voor friet bedoeld zijn.