:

Hoe maak ik koffie met een V60?

Boris Veenstra
Boris Veenstra
2025-10-17 22:35:52
Count answers : 6
0
1 Kook het water. Breng meer dan genoeg water aan de kook. Gebruik het liefste gefilterd water of bronwater, daarmee krijg je het beste resultaat. De temperatuur van het hete water moet ongeveer tussen de 85 – 90 graden zijn. Laat het water dus twee minuutjes afkoelen. 2 Maal de koffie. Weeg 20 gram koffie af en maal het op zandkorrelgrootte. 3 Spoel de V60 koffiefilter door. Plaats de Hario V60 op een mok, kopje, of een glazen kannetje of een speciale V60 pour-over pot. Vouw het filter langs de naad en plaats het in de V60. Spoel het filter goed door met heet water. 4 Bloom de gemalen koffie voor 30 sec. Doe de vers gemalen koffie in de V60 filterdrager. Start de timer vanaf 0.00 en begin heel langzaam vanuit het midden de koffie nat te maken. Dit doe je met 40/50ml water. 5 Giet langzaam het hete water verder op. Na 30 seconden schenk je voorzichtig water vanuit het midden naar buiten in de Hario V60. Let op: maak kleine rondjes met het water. Dit doe je tot je de weegschaal 200ml aangeeft, dus neem je een korte pauze van ongeveer 10/15 seconde. Daarnaast schenk je weer langzaam verder tot de koffieweegschaal 340ml aangeeft. 6 Let op de tijd! De V60 filterkoffie zal doorgelopen zijn tussen 2:30 en 3:00 minuten. Laat het allerlaatste beetje water niet meer doorlopen, maar verwijder het samen met de papieren V60 filter. Heeft het langer dan 3:00 minuten geduurd? Dan krijg je overextractie. Maal in dit geval de koffie de volgende keer wat grover. Loopt het te snel door? Dan krijg je onderextractie. Maal dan de volgende keer de koffie wat fijner.
Amina Yildirim
Amina Yildirim
2025-10-08 20:58:41
Count answers : 4
0
Om koffie te zetten met een V60 heb je ook filters nodig. Het filter plaats je in de V60 en maak je nat. Dit doe je omdat papier absorberend werkt, zeker bij de eerste paar druppels. Nadat je het papieren filter heb nat gemaakt doe je de gemalen koffie in het filter. Vervolgens schenk je de koffie op met heet water. Schenk niet al het water tegelijk op, maar laat eerst de helft langzaam door de koffie lopen en schenk vervolgens de rest van het water erbij. Maal de afgewogen koffiebonen grof. Zet de V60 op je kopje en het papieren filter in de V60. Maak het filter nat met een beetje heet water en gooi het water dat in je kopje beland weg. Doe de gemalen koffie in het filter en schenk het hete water van binnen naar buiten in een cirkel op de gemalen koffie. Wanneer al het water door de koffie is gelopen, kun je genieten van je zelfgemaakte Hario V60 filterkoffie.

Lees ook

Is de Hario V60 geschikt voor beginners?

Als beginner zou ik voor de Chemex kiezen vanwege de eenvoud en consistente resultaten. De Chemex h Lees meer

Wat is koffie met een V60?

Opschenken met de V60 verwijst naar een handmatige filtermethode uit Japan. Daarbij giet je heet wat Lees meer

Rens Bresé
Rens Bresé
2025-10-04 19:58:48
Count answers : 10
0
Stap 1 Zet het karaf, met daarop de V60 houder. Maak de filter nat, plaats hem in de V60 houder en zet de weegschaal op nul. Stap 2 Doe 15 gram gemalen koffie in de filter. Daarna maak je een holletje met je vinger, zodat er een soort vulkaan ontstaat. Zet de weegschaal vervolgens weer op nul. Stap 3 Giet in een draaiende beweging 50 gram water over je koffie en wals het zachtjes heen en weer. Stap 4 Giet weer in een draaiende beweging 50 gram water over je koffie, tot je tellen op 100 gram staat. Wacht vervolgens tien seconden. Stap 5 Herhaal stap 4 tot je een gewicht van 250 gram water hebt bereikt. Stap 6 Wacht tot al het water is weggelopen, waarschijnlijk is dit rond 3 minuten. Je koffie is klaar om te proeven.
Luke van Saksen
Luke van Saksen
2025-09-24 19:08:29
Count answers : 6
0
Breng je waterkoker aan de kook en laat het water 1 minuut rusten. Plaats tijdens het wachten je filterpapier in je V60 en bevochtig het filterpapier met wat gekookt water. Neem je weegschaal en weeg 15 gram koffiebonen per portie af. Maal je koffiebonen en voeg ze toe aan het filterpapier dat in je V60-druppelaar is geplaatst. Giet 50-100 ml heet water in je V60 zodat al het koffieresidu gelijkmatig verzadigd is. Laat ze 30 seconden 'bloeien' en blijf dan langzaam gieten - in cirkels tot je in totaal 250 ml hebt bereikt. Wacht 1-2 minuten tot al het water er doorheen is gedruppeld, verwijder dan het filterpapier met gebruikte koffiedik erin en gooi het op een verantwoorde manier weg.

Lees ook

Wat is de V60-methode?

De Hario V60 is een echte klassieker onder de pour-over methodes. Met deze handleiding maak je een Lees meer

Hoeveel gram koffie voor V60?

Verder hanteer je ongeveer 15-16 ml water per gram koffie. Stel, je gebruikt 20 gram koffie, dan sch Lees meer

Mats van de Ven
Mats van de Ven
2025-09-24 16:43:53
Count answers : 5
0
Voeg het koffiefilter en de koffie toe. Voeg een filter toe aan het koffiezetapparaat en plaats het op je kopje of karaf. Zet je kopje en je koffiezetapparaat op de weegschaal en voeg de gemalen koffie toe aan het filter. Giet een kleine hoeveelheid heet water over de bonen en laat ze opzwellen voordat je doorgaat met de rest van het schenken. Neem je warm water en begin je water in een langzame cirkelvormige beweging te gienen. Schep eerst ongeveer de helft van het water in, laat het waterniveau dan een beetje zakken en vul bij. Houd je koffie in de gaten terwijl het water wegloopt en wanneer je de koffiebonen ziet verschijnen, haal je het koffiezetapparaat uit je kopje en zet je het in de gootsteen of boven een ander kopje om uit te lekken.