Ja, je kunt verse gember gebruiken in plaats van gemalen gember voor koekjes. In het recept voor gemberkoekjes met kaneel en maple syrup wordt vers geraspte gember gebruikt. Het recept is als volgt: 2 volle theelepels vers geraspte gember, 1 afgestreken theelepel kaneelpoeder, 50 gram maple syrup, 200 gram bloem, 150 gram koude ongezouten roomboter in blokjes, 100 gram bruine basterdsuiker, ½ theelepel baking soda en een snufje zout. Je kunt het deeg maken door de bloem, kaneelpoeder, zout en baking soda te mengen, dan de boter toe te voegen en te kneden tot het op broodkruimels lijkt. Vervolgens voeg je de basterdsuiker en de gember toe en meng je alles goed door elkaar. Het deeg moet een egale kleur hebben. Als het te vochtig is, kan je nog een beetje bloem toevoegen. Vervolgens maak je een afgeplatte bol van het deeg en leg je het ingepakt in huishoudfolie een half uur in de koelkast. Daarna rol je het deeg uit en maak je de koekjesvormen met een ronde steker of door kleine stukjes deeg af te snijden, tot bolletjes te rollen en plat te drukken. Je bakt de koekjes 18 minuten in de oven op 175°C. Het resultaat zijn mooi gekleurde knapperige koekjes met veel smaak.