Koffie zetten met een cafetière doe je zo voor 4 koppen:
Verwarm de glazen cilinder met heet water.
Schenk het water in de cilinder in een maatbeker en bereken daarmee de hoeveelheid koffie die nodig is.
Maak de glazen cilinder goed droog.
Weeg 20 gram licht gebrande bonen af en maal ze heel grof.
Plaats de cafetière op de weegschaal.
Breng de weegschaal op 0.
Schep de gemalen koffie in de droge cilinder.
Verwarm het water.
Heeft het water het kookpunt al bereikt, zet dan het vuur uit en wacht heel even.
Het water moet zo’n 92°C zijn.
Start de timer.
Giet een beetje water op de gemalen koffie zodat het kan bloomen.
Let op en gebruik slechts de hoeveelheid water die nodig is om de koffie te bevochtigen.
Wacht 20 seconden en giet vervolgens water op tot dat de weegschaal 340 gram aangeeft.
Zodra de timer 1 minuut en 30 seconden aangeeft, roer je heel rustig door de koffie.
Aan het oppervlak vormt er zich een korst.
Als deze gevormd is, breek je de korst door te roeren met een lepel.
Hoe verser de koffie, hoe meer de koffie bovenaan zal blijven drijven en hoe moeilijker het water verzadigt.
Blijf roeren voor een goede verzadiging.
Het kan zijn dat er bij heel licht gebrande koffiebonen geen korst wordt gevormd.
De zeef onder het deksel scheidt nu het koffiegruis van de vloeistof.
Neem het deksel met de zuiger.
Plaats het deksel op de cilinder en wacht tot de timer maximaal 3 tot 4 minuten aangeeft.
Dit is afhankelijk van je smaakvoorkeur.
Als de koffie is getrokken, hou je met één hand het deksel op zijn plaats om de zuigerhouder te stabiliseren.
Duw nu met je andere hand de zuiger langzaam en recht helemaal naar beneden.
Schenk de cafetière zo snel mogelijk volledig leeg om te voorkomen dat de koffie en het water met elkaar in contact blijven.
Drink de koffie meteen.
Tip: Als de smaak van de koffie niet helemaal naar wens is, kan je de koffie de volgende keer iets korter of langer laten trekken.