:

Hoe gebruik ik een cafetière om koffie te zetten?

Mirte Ouwerkerk
Mirte Ouwerkerk
2025-09-09 17:50:46
Count answers : 7
0
Heet water dat net van de kook af is wordt samen met gemalen koffie in de kan gedaan. Na een wachttijd van ongeveer 4 minuten druk je de zeef naar beneden. Hierdoor wordt de koffie en het koffiegruis gescheiden. De lekkerste doordruk koffie zetten met een cafetière – French Press in 7 duidelijke stappen spoel de kan om met heet water doe de koffie in de kan. Vaak heb je 2 theelepels of ca. 12 gram nodig per kop koffie). Gebruik medium maling koffiebonen, liefst iets grover dan bijvoorbeeld een mokamaling en bij voorkeur zelf gemalen vul de kan met water dat heeft gekookt en net van de kook af is (dit giet je dus over de koffie heen) roer goed maar wel voorzichtig door zet alvast de zuiger op de kan om geen warmte te verliezen, maar nog NIET doordrukken! laat de koffie minimaal 4 minuten trekken nu de zuiger langzaam met geringe kracht door de koffie heen drukken. De cafetiere of French Press koffie is klaar!
Floris Kramer
Floris Kramer
2025-09-09 17:29:44
Count answers : 8
0
Allereerst is het belangrijk om de koffie te doseren. Voor een normale sterkte kun je 1 eetlepel gemalen koffiebonen per 120 ml water aanhouden. De nauwkeurigheid is niet super belangrijk, je kunt met alle verhoudingen een heerlijke kop French press koffie maken. Giet het water langzaam en op een gecontroleerde manier in de French press, zodat er geen klomp vermalen koffie ontstaat. Als alle koffie contact maakt met het water kun je het filter met deksel op de kan plaatsen om warmteverlies te voorkomen. De koffie moet eerst ongeveer 4 minuten intrekken. Druk de filter rustig naar beneden. Doe dit langzaam en gelijkmatig.

Lees ook

Hoe gebruik ik een AeroPress?

Breng je waterkoker aan de kook en laat het water 1 minuut rusten. Neem je weegschaal en weeg 15 gra Lees meer

Hoe werkt aeropress?

De AeroPress is een zetmethode die behoort tot de groep van slow-coffee. Het mooie aan de AeroPress Lees meer

Tristan von Heinrich d'Omóróvicza
Tristan von Heinrich d'Omóróvicza
2025-09-09 17:28:17
Count answers : 4
0
Koffie zetten met een cafetière doe je zo voor 4 koppen: Verwarm de glazen cilinder met heet water. Schenk het water in de cilinder in een maatbeker en bereken daarmee de hoeveelheid koffie die nodig is. Maak de glazen cilinder goed droog. Weeg 20 gram licht gebrande bonen af en maal ze heel grof. Plaats de cafetière op de weegschaal. Breng de weegschaal op 0. Schep de gemalen koffie in de droge cilinder. Verwarm het water. Heeft het water het kookpunt al bereikt, zet dan het vuur uit en wacht heel even. Het water moet zo’n 92°C zijn. Start de timer. Giet een beetje water op de gemalen koffie zodat het kan bloomen. Let op en gebruik slechts de hoeveelheid water die nodig is om de koffie te bevochtigen. Wacht 20 seconden en giet vervolgens water op tot dat de weegschaal 340 gram aangeeft. Zodra de timer 1 minuut en 30 seconden aangeeft, roer je heel rustig door de koffie. Aan het oppervlak vormt er zich een korst. Als deze gevormd is, breek je de korst door te roeren met een lepel. Hoe verser de koffie, hoe meer de koffie bovenaan zal blijven drijven en hoe moeilijker het water verzadigt. Blijf roeren voor een goede verzadiging. Het kan zijn dat er bij heel licht gebrande koffiebonen geen korst wordt gevormd. De zeef onder het deksel scheidt nu het koffiegruis van de vloeistof. Neem het deksel met de zuiger. Plaats het deksel op de cilinder en wacht tot de timer maximaal 3 tot 4 minuten aangeeft. Dit is afhankelijk van je smaakvoorkeur. Als de koffie is getrokken, hou je met één hand het deksel op zijn plaats om de zuigerhouder te stabiliseren. Duw nu met je andere hand de zuiger langzaam en recht helemaal naar beneden. Schenk de cafetière zo snel mogelijk volledig leeg om te voorkomen dat de koffie en het water met elkaar in contact blijven. Drink de koffie meteen. Tip: Als de smaak van de koffie niet helemaal naar wens is, kan je de koffie de volgende keer iets korter of langer laten trekken.
Helena den Haag
Helena den Haag
2025-09-09 15:58:02
Count answers : 2
0
Stap 1: VoorbereidingVerwarm je cafetière voor met heet water. Schenk het hete water ook over de plunger om deze ook mee te verwarmen. Stap 2: Doe de gemalen koffie in de cafetièreVoeg je vers gemalen koffie toe en schud of klop licht tegen de glazen kan om de koffie gelijkmatig te verdelen. Stap 3: Voeg water toeSchenk de halve liter heet water langzaam op de gemalen koffie. Stap 4: Even wachtenLaten bloomen. Start je timer en wacht vier minuten. Stap 5: RoerenRoer voorzichtig met een lepel om de korst te breken en de koffiedeeltjes te laten zinken. Stap 6: Drukken en uitschenkenNa vier en een halve minuut druk je de plunger langzaam naar beneden om om de gemalen koffie van het brouwsel te scheiden. Schenk deze direct uit in je favoriete kop of een kan, om ervoor te zorgen dat je geen overextractie krijgt.

Lees ook

Waarom is de AeroPress populair?

De AeroPress is makkelijk mee te nemen, snel schoon te krijgen en het stevige plastic maakt hem vrij Lees meer

Hoeveel gram koffie in een AeroPress?

Voor de AeroPress wordt vaak een verhouding van 1:15 gebruikt (1 gram koffie op 15 gram water). Voo Lees meer