De dunheid van de rand, het materiaal, de grootte en de vorm kunnen allemaal de smaak en het gevoel van koffie beïnvloeden, maar we willen ook een kopje dat lekker in de hand ligt en er stijlvol uitziet.
De beste smaaksensatie van koffie ligt rond de 35-50 graden.
Kleinere mokken helpen koffie sneller af te koelen tot drinktemperatuur en zorgt er ook voor dat je je bakje koffie sneller leegdrinkt voor hij te koud wordt.
Een dunne lip is makkelijker om van te nippen zonder te druppelen, maar het zorgt er ook voor dat je kunt slurpen op dezelfde manier als een wijnglas.
Bij een wijdere opening kan je neus meer aroma opnemen, maar gaat de warmte ook sneller verloren.
Smallere kopjes creëren meer thermische massa, maar kunnen ook je neus blokkeren.
Hoe dikker de wand, hoe beter de isolatie, waardoor de koffie heter blijft.
Keramiek en porselein zijn betere warmtegeleiders en voegen isolatie toe, terwijl glas koffie sneller laat afkoelen voor mensen die graag een slokje nemen.
Dubbelwandige koffieglazen zijn daarentegen wel isolerend.