:

Hoe maak je cafeïnevrije koffie?

Vince Smits
Vince Smits
2025-09-13 06:00:50
Count answers : 2
0
Er zijn diverse methodes om cafeïnevrije koffie te maken, waarbij de volgende drie het populairst zijn: De kritische koolzuur methode De koffiebonen worden cafeïnevrij gemaakt door ze in water te dompelen. Daardoor zwellen de bonen op. De cafeïne komt hierdoor vrij en kan opgelost worden in koolzuur (CO2) onder hoge druk en een lage temperatuur. Tijdens het drogen van de koffiebonen verdampt het koolzuur weer. De DCM-methode De naam van deze methode komt van het extractiemiddel dat wordt gebruikt, namelijk dichloormethaan. Om de koffiebonen cafeïnevrij te maken worden de groene koffiebonen vochtig gemaakt met water en daarna een half uur in het extractiemiddel geweekt. Dit moet meerdere keren gedaan worden totdat de cafeïne is opgelost. Hierna worden de koffiebonen voor een lange periode gestoomd om ervoor te zorgen dat alle DCM verdwijnt. Swiss Water methode In de jaren 1930 werd de "Swiss Water"-methode ontwikkeld in Zwitserland. Deze innovatieve technologie, genaamd Swiss Water, maakt gebruik van een volledig natuurlijk proces om cafeïne uit koffiebonen te verwijderen. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën. Alleen zuiver water wordt ingezet om deze decafeïnering tot stand te brengen.
Thom de Boer
Thom de Boer
2025-09-13 04:46:37
Count answers : 1
0
Om cafeïnevrije koffie te krijgen, moet de cafeïne uit de koffiebonen worden gehaald. Dit wordt ook wel decafeïneren genoemd. Het kan op verschillende manieren, maar wordt altijd gedaan vóór de bonen worden geroosterd. Met dichloormethaan als extractiemiddel worden de koffiebonen eerst vochtig gemaakt om daarna ongeveer 30 minuten te weken in dit extractiemiddel. Met water als extractiemiddel worden de ongebrande bonen laten weken in water, waardoor de cafeïne oplost. Met CO2 als extractiemiddel worden de bonen gestoomd om vervolgens in vloeibare koolstofdioxide te weken.

Lees ook

Hoe maak ik ijskoffie thuis?

Neem een mooi glas en vul dit eerst tot de rand met ijsblokjes. Giet hierover je melk. Top als laats Lees meer

Hoe maak je zelf Starbucks ijskoffie?

Stap 1. Maak een espresso en laat deze een beetje afkoelen. Stap 2. Doe ongeveer 200ml melk, suiker Lees meer

Sylvie Uysal
Sylvie Uysal
2025-09-13 04:30:37
Count answers : 1
0
Wat vaak gebeurt, is dat de koffiebonen in water met koolzuur worden geweekt. De koolzuurbubbels nemen de cafeïne op, maar helaas ook smaakelementen. Het water wordt daarom door een koolstoffilter gehaald. Dat haalt de cafeïne eruit, terwijl de smaakelementen bewaard blijven. Daarna wordt het water verdampt en gaan de smaakelementen weer naar de gedroogde bonen. Er is ook een minder omslachtige methode. Hierbij worden de koffiebonen geweekt in een mengsel van water en ethylacetaat, een stof die wordt gewonnen uit fruit. Het acetaat neemt de cafeïne op, maar niet de smaakelementen. Door het mengsel te verhitten, verdampt het acetaat met de cafeïne.