Bij klassieke combinaties wordt thee gecombineerd met desserten en dan vooral met chocolade.
Meer moderne combinaties zijn bijvoorbeeld de pairing van thee met kaas of oesters.
De algemene regel is dat lichtere thee past bij minder intense smaken en donkere thee bij rijkere, volle smaken.
Passende gerechten bij witte thee zijn taarten en allerhande zoetigheden.
Groene thee is heel divers, er zijn honderden verschillende soorten allemaal met hun eigen smaken en aroma’s.
De plantaardige smaaktonen van sommige artisanale groene theesoorten combineren goed met zachte kazen zoals camembert, terwijl de meer grassige groene theeën goed passen bij Aziatische gerechten.
Gunpowder tea vormt de basis voor Marokkaanse munt en past heel goed bij gegrild vlees.
Jasmijnthee gaat dan weer uitstekend bij vers fruit en zachte kaas en Japanse Matcha is heerlijk te combineren met pure chocolade en visgerechten.
Oolong thee is gedeeltelijk geoxideerd en heeft complexe smaken en een zeer rijk aroma.
Oolong is heerlijk bij varkensvlees, kip, Aziatische gerechten en kruidig eten.
Rock oolongs zoals Da Hong Pao zijn zwaarder geoxideerd en hebben een warme, aardse smaak.
Ze passen goed bij rijke, vette, kruidige gerechten en romige desserts.
Zwarte thee is volledig geoxideerd en gaat goed samen met rood vlees vanwege het hoge tanninegehalte.
Assam thee uit India past goed bij gerookte gerechten en ook bijzonder goed bij Mexicaanse gerechten.
Zwarte thee uit Sri Lanka heeft een sterkte, volle smaak en gelaagd aroma en combineert heerlijk met bijna alle vleessoorten en ook met voedsel op basis van melk.
Darjeelings uit India hebben een verfijnde smaak die niet met melk moeten worden geserveerd, maar die bijzonder lekker is met fruit.
Post-gefermenteerde thee, zoals Pu-Erh, is de enige theesoort waarbij fermentatie optreedt.
Deze theesoort wordt geprezen voor zijn complexe, unieke aroma’s en digestieve kwaliteiten.
Post-gefermenteerde thee heeft een aardse, rijke smaak en is uitstekend geschikt als thee na het eten vanwege zijn zuiverende eigenschappen.