:

Hoe wordt mattentaart gemaakt?

Dewi Smit
Dewi Smit
2025-09-16 16:16:35
Count answers : 4
0
Breng 4 liter verse melk aan de kook. Voeg dan 1 liter karnemelk en 1 koffielepel azijn toe. Breng opnieuw aan de kook en laat schiften. Giet daarna de vrongel door een keukenhandoek. De matten, de suiker en het amandelpoeder met de K haak in je keukenmachine laten draaien. 1 per 1 de eieren toevoegen. Daarna goed kloppen met de klopper: zodat er geen stukjes plattekaas meer inzitten. Daarna de bloem ondermengen: niet meer laten draaien. Vormjes beleggen met bladerdeeg en vullen zoals op de foto. Taartjes toedekken met bladerdeeg en eens in knippen: zodat de damp kan ontsnappen tijdens het bakken. 1 uur laten rusten. Mattetaartjes afbakken op 200 graden voor ongeveer 30 minuten. Na het uitovenen: insmeren met suikerwater.
Veerle Gerritsen
Veerle Gerritsen
2025-09-16 12:06:43
Count answers : 5
0
Voor de mattentaart worden de matten gemalen en gemengd met suiker, eierdooiers en eventueel wat amandelextract. Taartvormpjes bekleed met bladerdeeg worden gevuld met mattenbrij en afgedekt met een tweede laag bladerdeeg. Het deeg wordt bestreken met ei en wordt licht ingeknipt en vervolgens gebakken in de oven. De uitgelekte matten worden door de bakkers opgehaald en verwerkt in mattentaart. De bakkers van Geraardsbergen en Lierde betrekken nog steeds hun matten uit eigen streek, dé voorwaarde om hun mattentaarten als Geraardsbergse mattentaarten te mogen verkopen.

Lees ook

Wat zijn de ingrediënten voor een mattentaart?

Voor de matten: 3 l volle melk of verse melk. 1 l karnemelk. 1 el azijn. Voor de taart: 6 eigelen. 6 Lees meer

Wat zijn de matten in een mattentaart?

Het belangrijkste ingrediënt van de Geraardsbergse mattentaart zijn, zoals de naam al aangeeft, de “ Lees meer