:

Hoe wordt mattentaart gemaakt?

Yfke Weerdenburg
Yfke Weerdenburg
2025-10-19 02:12:10
Count answers : 5
0
De bakker begint met het uitrollen van 10 kg-vellen bladerdeeg. Bladerdeeg krijg je door telkens een laag roomboter op een laag deeg aan te brengen, het vervolgens te vouwen, uit te rollen en te koelen. Deze handeling herhaalt de Geraardsbergse bakker 2 à 3 keer. Na 1 uur rusten wordt het bladerdeeg handmatig in de vormpjes ingeklopt, 2 à 3 keer per taartje. Dit noemt men ‘fonseren’. Om de vulling te vervaardigen worden eerst de matten fijngemalen, die nadien met het eigeel en de suiker worden gemengd. Men telt 100 eieren per beslag van 10 kg, die de leerling in minder dan 10 minuten moet leren scheiden met de hand. Het eiwit wordt handmatig geklopt en onder de brij gemengd. De taartvormpjes worden manueel met de spuitzak gevuld. De bakker rolt een laag bladerdeeg over de vormpjes, nijpt het bovenste en onderste deeg samen en brengt een ‘knip’ aan in de bovenlaag. Na 1 uur rusten in de koelkast gaan de vormpjes de stenenvloerenoven in, op een temperatuur van 210 à 220 °C, gedurende een 30tal minuten.
Danique van Bernicia
Danique van Bernicia
2025-10-12 13:14:29
Count answers : 7
0
Om te beginnen worden de matten op de bodem van bladerdeeg geplaatst, en vervolgens afgedekt met een tweede laag bladerdeeg en daarop een dun laagje ei. Daarna zijn ze klaar om te worden gebakken. De taarten worden gemaakt van bladerdeeg met daarin de vulling van fijn gemalen wrongel, eieren, suiker en, afhankelijk van het recept, amandelen. De ze worden gemaakt bij bakkers in de vermelde twee gemeentes, maar een nog niet gebakken taart kan ook worden ingevroren en elders worden afgebakken. Op die dag, eind april, zetten de leden van de broederschap een werkende oven op de Markt om de eigen inwoners en vele bezoekers te laten zien hoe de specialiteit wordt gemaakt, en de traditie zo in leven te houden. De matten worden gemaakt van rauwe melk, karnemelk en eventueel een beetje azijn. De melk moet afkomstig zijn van boeren in de gemeente Geraardsbergen of de aangrenzende gemeente Lierde.

Lees ook

Wat zijn de ingrediënten voor een mattentaart?

Voor de matten: 3 l volle melk of verse melk. 1 l karnemelk. 1 el azijn. Voor de taart: 6 eigelen. 6 Lees meer

Wat zijn de matten in een mattentaart?

Het belangrijkste ingrediënt van de Geraardsbergse mattentaart zijn, zoals de naam al aangeeft, de “ Lees meer

Leon Kamper
Leon Kamper
2025-10-04 16:54:33
Count answers : 7
0
De melk werd eerst gekookt en dan gestremd door zure karnemelk. Die substantie werd in neteldoeken gegoten om uit te lekken. De vaste materie die overbleef, waren de matten. Alleen worden de matten gemalen en gemengd met suiker en eidooiers. Zo ontstaat een mattenbrij die gebruikt wordt voor het vullen van de taart uit bladerdeeg. Ook vandaag wordt nog op exact dezelfde manier mattentaart gemaakt. Geraardsbergse mattentaarten zijn kleine ronde taartjes uit bladerdeeg, opgevuld met de befaamde mattenbrij. Het is een zoet gebak met een luchtige vulling. Sommmigen bakkers doen er nog amandelen bij maar dat is zeker geen must.
Mick Woudenberg
Mick Woudenberg
2025-09-27 09:51:47
Count answers : 10
0
De melk werd gekookt, gestremd door toevoeging van zure karnemelk en uitgelekt in een neteldoek. De uitgelekte wrongel werd gemalen en gemengd met suiker en eidooiers. De mattenbrij werd uitgespreid op een vierkant deeglapje, dat vervolgens overhoeks werd gevouwen en gebakken in een oven. De bereiding van de mattenbrij gebeurt door matten, eieren, suiker en eventueel een kleine hoeveelheid amandelextract te mengen. Taartvormpjes bekleed met bladerdeeg worden gevuld met de mattenbrij en afgedekt met een nieuwe laag bladerdeeg. Dat wordt dichtgevouwen en bestreken met ei. In de bovenlaag van de mattentaart wordt tot slot een lichte knip aangebracht. De echte goeie zijn bovendien van een extra laagje abrikozenconfituur; Dit subtiel laagje maakt de mattentaart heerlijk ‘vochtig’.

Lees ook

Wat zijn de matten van mattentaart?

Mattentaart zijn hoevezuivelproducten. De boeren maken ze door rauwe melk te verwarmen tot net aan Lees meer

Hoe lang kan ik mattentaart bewaren?

Taart blijft zo ongeveer 3 maanden goed. Ook losse taartbodems kun je goed invriezen. Bewaar ze in Lees meer

Dewi Smit
Dewi Smit
2025-09-16 16:16:35
Count answers : 11
0
Breng 4 liter verse melk aan de kook. Voeg dan 1 liter karnemelk en 1 koffielepel azijn toe. Breng opnieuw aan de kook en laat schiften. Giet daarna de vrongel door een keukenhandoek. De matten, de suiker en het amandelpoeder met de K haak in je keukenmachine laten draaien. 1 per 1 de eieren toevoegen. Daarna goed kloppen met de klopper: zodat er geen stukjes plattekaas meer inzitten. Daarna de bloem ondermengen: niet meer laten draaien. Vormjes beleggen met bladerdeeg en vullen zoals op de foto. Taartjes toedekken met bladerdeeg en eens in knippen: zodat de damp kan ontsnappen tijdens het bakken. 1 uur laten rusten. Mattetaartjes afbakken op 200 graden voor ongeveer 30 minuten. Na het uitovenen: insmeren met suikerwater.
Veerle Gerritsen
Veerle Gerritsen
2025-09-16 12:06:43
Count answers : 6
0
Voor de mattentaart worden de matten gemalen en gemengd met suiker, eierdooiers en eventueel wat amandelextract. Taartvormpjes bekleed met bladerdeeg worden gevuld met mattenbrij en afgedekt met een tweede laag bladerdeeg. Het deeg wordt bestreken met ei en wordt licht ingeknipt en vervolgens gebakken in de oven. De uitgelekte matten worden door de bakkers opgehaald en verwerkt in mattentaart. De bakkers van Geraardsbergen en Lierde betrekken nog steeds hun matten uit eigen streek, dé voorwaarde om hun mattentaarten als Geraardsbergse mattentaarten te mogen verkopen.

Lees ook

Wat zijn de ingrediënten voor een progrestaart?

Voor het schuim 125 gr blanke hazelnoten 4 eiwitten ¼ tl zout 200 gr fijne suiker 100 gr poeders Lees meer

Waar kan ik matten kopen voor mattentaart?

Bakkerij De Lekkerbek, Geraardsbergsestraat 4, 9570 Lierde is een zaak van heide en ver bekend om zi Lees meer