:

Heeft de waterkwaliteit invloed op koffie?

Iris van de Pol
Iris van de Pol
2025-08-28 08:58:50
Count answers : 2
0
De kwaliteit van je koffie hangt direct af van de kwaliteit van het water. De zachtheid of hardheid van het water heeft invloed op de smaak van de koffie. De mineralen in water – zoals calcium en magnesium – beïnvloeden hoe goed smaken uit de koffie worden gehaald. Te zacht water kan leiden tot een vlakke smaak, terwijl te hard water bitterheid kan versterken. Zonder goed water zou koffie simpelweg niet kunnen bestaan.
Bjorn Prins
Bjorn Prins
2025-08-28 08:57:51
Count answers : 5
0
De samenstelling van water heeft een directe invloed op de smaak van koffie. Water kan geur- en smaakverstorende stoffen bevatten. En water met te veel mineralen (oftewel hard water) kan leiden tot een saaie, vlakke smaak. Anderzijds kan water dat te zacht is, met te weinig mineralen, zorgen voor een bittere of zure overextractie van de koffie. De ideale balans ligt tussen 50 en 175 delen per miljoen (ppm) aan totale opgeloste vast stoffen (TDS). Natuurlijk hebben we allemaal onze eigen persoonlijke smaak, maar er bestaat algemene consensus dat als het water te hard is, je een saaie, levenloze koffie krijgt. Als het water te zacht is, krijg je te veel extractie; het wordt te bitter. Het draait dus allemaal om de juiste balans.

Lees ook

Waarom geven ze water bij koffie?

Koffie droogt ons uit, dat weten we, dus velen denken dat het glas water tegen uitdroging is. Maar Lees meer

Hoe kan de waterkwaliteit voor koffie worden verbeterd?

De kwaliteit van water moet het juiste mineraalgehalte hebben. Dat is niet vanzelfsprekend. De jui Lees meer

Nadia Lether
Nadia Lether
2025-08-28 04:47:05
Count answers : 2
0
Hard water beïnvloedt niet alleen je kraanwater, maar ook je kop koffie of thee. Kalk beïnvloedt de smaak: Mineralen in hard water kunnen een bittere of vlakke smaak geven. Koffie en thee trekken minder goed in: De aanwezige kalkdeeltjes beïnvloeden het extractieproces van aroma’s. Aanslag in apparaten: Kalkresten in koffiezetapparaten en waterkokers kunnen de smaak verder aantasten. Met een waterontharder geniet je van: Betere aroma’s in koffie en thee. Minder kalkaanslag in apparaten, waardoor je koffie beter blijft smaken. Het resultaat? Een kop koffie of thee die altijd goed smaakt.