:

Wat zijn Gentse cuberdons?

Mia van de Kooij
Mia van de Kooij
2025-10-20 16:59:31
Count answers : 7
0
Een cuberdon, ook bekend als een neuzeke, tsoepke, tjoepke, Gentse neuzekes, is een schattig kegelvormig Belgisch snoepje met zijn oorsprong halfweg de 19e eeuw in Gent. Dit legendarische snoepje dat qua vorm wel wat heeft van een neusje, werd per toeval uitgevonden door een Gentse apotheker. Dit paarse snoepje met een zacht gelatineuze binnenkant heeft een beperkte houdbaarheid van ongeveer 3 weken, nadien begint de binnenkant te versuikeren.
Berat Simsek
Berat Simsek
2025-10-15 17:42:49
Count answers : 4
0
Een cuberdon, ook bekend als neuzeke, tsoepke, tjoepke, Gentse neus of topneus, is een kegelvormig Belgisch snoepje uit Oost-Vlaanderen dat qua vorm iets weg heeft van een neus. De buitenkant is hard maar de inhoud is gelatineus. De cuberdon heeft een beperkte houdbaarheid van ongeveer drie weken, waarna de binnenkant begint te versuikeren. Volgens de overlevering werd het recept van de cuberdon bij toeval ontdekt door de Gentse apotheker De Vynck in 1873. De cuberdons worden bereid met Arabische gom.

Lees ook

Wat zijn de ingrediënten van cuberdon?

Ingrediënten van de Cuberdon-crème brûlée zijn 6 Cuberdons, 500 ml room, 4 eidooiers, 50 g fijne sui Lees meer

Hoe worden cuberdons gemaakt?

Cuberdons worden nog steeds geproduceerd op basis van het originele recept van 1873. Hij wordt gemaa Lees meer

Isis Hassan
Isis Hassan
2025-10-08 10:29:34
Count answers : 5
0
Ze heten neuzekes in het Gentse. Een echte cuberdon trakteert je tong op een verrassende stroperige vulling. De suikermassa, op smaak gebracht met onder meer een natuurlijk frambozenaroma en gebonden met plantaardige Arabische gom, wordt eerst in grote ketels gekookt. Het was de Gentse apotheker De Vynck die in 1873 dit snoepje voor het eerst maakte, eigenlijk in een poging om een medicijn te bereiden. De kegelvorm van de snoepjes wordt dan in gietpoeder gestempeld. Vervolgens vloeit de dieprode suikermassa in de ontstane holtes en ten slotte worden de cuberdons gebakken in een oven, zodat ze rond de stroop een dun korstje verkrijgen. Week na week wordt dit korstje dikker tot de stroop na een acht- à tiental weken volledig is versuikerd. Deze korte houdbaarheid verklaart waarom cuberdons vooral in eigen streek te verkrijgen zijn.
Boaz Schouten
Boaz Schouten
2025-10-01 12:07:43
Count answers : 9
0
De Cuberdon is een stukje eetbare geschiedenis waar we als Belgen trots op zijn. Volgens de meest verspreide legende werd de Cuberdon in de 19e eeuw per ongeluk ontdekt door een Gentse apotheker. Hij experimenteerde met geconcentreerde siroop en merkte dat een suikerrijke oplossing na enkele dagen kristalliseerde aan de buitenkant, terwijl de binnenkant vloeibaar bleef. Wat bedoeld was als medicinale conserveermethode; vermoedelijk voor hoestdrankjes, groeide uit tot een van de meest geliefde Belgische zoetigheden. Gent noemt zich sindsdien trots de thuishaven van de Cuberdon, maar ook andere steden, zoals Brugge en Kortrijk, claimen een rol in de verspreiding. De klassieke smaak is framboosachtig, met lichte toetsen van rozenwater, maar moderne variaties spelen met lavendel, mango en zelfs gin.

Lees ook

Hoe lang blijven cuberdons goed?

Deze korte houdbaarheid verklaart waarom cuberdons vooral in eigen streek te verkrijgen zijn. Week n Lees meer

Wat is cuberdon in België?

Een cuberdon is een kegelvormige Belgische snoep en een populaire lokale lekkernij in Gent. In het Lees meer

Mustafa Mangal
Mustafa Mangal
2025-09-22 03:07:13
Count answers : 6
0
Cuberdon, neuzeke, tsoepke, topneus,… zijn verschillende namen voor de Gentse lekkernij. Het meest gebruikte woord, Cuberdon, zou komen van een franse verbastering van het woord kuper, wat ‘kegel’ betekent. In de volksmond worden de Cuberdons ook wel Neuzekes genoemd, verwijzend naar de vorm van het snoepje. Maar ook andere informele benamingen, zoals tsoepke en topneus, gaan de ronde. Het traditionele recept voor de Gentse cuberdons wordt gebruikt om Neuzekes te maken op basis van het oeroude, traditioneel Gentse recept.
Féline Post
Féline Post
2025-09-22 02:48:40
Count answers : 11
0
Een goed neuzeke heeft een heel fijn korstje dat direct openbarst als je er je tanden in zet. Daarna proef je het zoete siroopje in de kern. Cuberdons zijn dus maar beperkt houdbaar en dat maakt ze ongeschikt als exportproduct. De cuberdon was een toevallige uitvinding van een Gentse apotheker die manieren zocht om zijn medicijnen langer houdbaar te maken. Hij zag dat de siroop aan de buitenkant versuikerde en zag direct het potentieel van die ‘ontdekking’.

Lees ook

Hoe maken ze cuberdons?

Cuberdons worden bereid met Arabische gom. De Eeklose kunstenaar Paul D'havé kreeg de opdracht om d Lees meer

Wat zijn de ingrediënten van luikse siroop van de Belgen?

Tegenwoordig zoeten sommige producenten hun Luikse stroop aan met dadels, suikerbietensap of zelfs s Lees meer

Faye Janssen
Faye Janssen
2025-09-22 02:16:23
Count answers : 13
0
Een cuberdon is een kegelvormige Belgische snoep en een populaire lokale delicatesse in Gent. In het Nederlands wordt het ook wel een neus genoemd, Gentse neus of neuzeke vanwege de gelijkenis met een neus. In het Frans worden cuberdons ook chapeau-de-curé en chapeau-de-prêtre genoemd. Cuberdons worden traditioneel gemaakt met een gom-arabische snoepkorst met een zachte, frambozenaroma. Hun kleur is paars, hoewel onlangs verschillend gekleurde en geurende varianten beschikbaar zijn. Ze wegen ongeveer 10-18 gram. De buitenkant is relatief hard, terwijl de binnenkant gelatineus is. Cuberdons kunnen slechts ongeveer drie weken bewaard worden.
Kay Poncelet
Kay Poncelet
2025-09-21 22:10:09
Count answers : 4
0
De cuberdon is een kegelvormig, donkerpaars snoepje met een zachte frambozenkern. De originele cuberdons hebben een uitgesproken zoete smaak en verrast de smaakpapillen door zijn harde buitenkant, in combinatie met de smeuïge kern binnenin. De cuberdon heeft een harde, krokante korst met binnenin een heerlijk smeuïge siroop die smaakt naar framboos. Aan die smaakcombinatie dankt de cuberdon zijn typische paarse kleur. Deze cuberdons onderscheid je van andere neuzen op de neuzekesmarkt door de letter ‘G’ die erin verwerkt is. Heb je een cuberdon met de letter ‘G’ vast, dan ben je zeker van de kwaliteit ervan.

Lees ook

Hoeveel suiker zit er in cuberdon?

Geen enkele zin bevat een directe verwijzing naar de hoeveelheid suiker in een cuberdon. Lees meer

Welk fruit in cuberdon?

Cuberdon heeft een frambozensmaak. Historisch gezien had de cuberdon een frambozenaroma, maar de la Lees meer