:

Hoe Belgische pralines een kunstvorm werden

Hendrik Leguit
Hendrik Leguit
2025-10-08 06:58:18
Count answers : 5
0
Een apotheker gebruikte het ongeveer tweehonderd jaar geleden in zijn bittere medicijnen om ze makkelijker door te slikken. Zijn kleinzoon creëerde de eerste praline, een succes dat tot op vandaag standhoudt. In de loop der jaren, en dankzij het onderzoek en de inspiratie van ambachtslui, zijn de Belgische pralines steeds diverser geworden. Bij Leonidas zijn we er bijzonder trots op dat we aan de oorsprong liggen van de beroemde Manon praline. De mensen die met Belgische chocolade werken zijn echte kunstenaars, en hun kunstwerken veroveren de harten van iedereen.
Imke Janssen
Imke Janssen
2025-09-27 02:17:51
Count answers : 7
0
In 1857 opende Jean Neuhaus een apotheek in de prestigieuze Brusselse Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Om zijn medicijnen een betere smaak te geven, deed hij een dun laagje chocolade eromheen. Jean Neuhaus Jr., erfde de passie van zijn vader voor chocolade en kwam met het ingenieuze idee een verrukkelijke zachte vulling te gebruiken in plaats van de medicijnen. Zo ontstond in 1912 de praline. Bovendien creëerde Louise Agostini, de vrouw van Jean Heuhaus Jr., in 1915 de eerste 'ballotin', een geschenkdoos met een lint errond, waarin de pralines werden verkocht. Zo werden de Belgische pralines als een echte verwennerij gepresenteerd. De volgende jaren kende de praline in België een hoge vlucht, toen chocolatier Charles Callebaut in 1925 ontdekte hoe hij vloeibare chocolade kon vervoeren. Tien jaar later creëerde Basile Kestekidès (een familielid van de stichter van Leonidas), de legendarische Manon.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer