:

Het verhaal achter Belgische hazelnootkoekjes

Aron Smits
Aron Smits
2025-10-07 10:31:18
Count answers : 6
0
Een soortgelijk verhaal gaat ook op voor de hazelnoot. De jaarlijkse Belgische consumptie van hazelnoten wordt op 10.000 ton geschat, alle verwerkingen bij elkaar opgeteld. Het Waalse bedrijf Agronuts heeft de voordelen van de klimaatverandering aangegrepen door de teelt van hazelnoten naar Wallonië te halen. In 2020 is het bedrijf gestart met de eerste aanplant van hazelnootstruiken. De verkoop van de eerste 100% Belgische hazelnoten is in 2024 gestart.
Rosalie Helmerhorst
Rosalie Helmerhorst
2025-09-27 20:50:55
Count answers : 6
0
Een soortgelijk verhaal gaat ook op voor de hazelnoot. De jaarlijkse Belgische consumptie van hazelnoten wordt op 10.000 ton geschat, alle verwerkingen bij elkaar opgeteld. Het Waalse bedrijf Agronuts heeft de voordelen van de klimaatverandering aangegrepen door de teelt van hazelnoten naar Wallonië te halen. In 2020 is het bedrijf gestart met de eerste aanplant van hazelnootstruiken. Door ook andere geinteresseerde landeigenaren te ondersteunen met teeltkennis en te voorzien van hazelnootstruiken, bedroeg het Waalse areaal hazelnotenteelt eind 2024 al 100 hectare. De verkoop van de eerste 100% Belgische hazelnoten is in 2024 gestart. Aangezien er in België geen infrastructuur voor de schoonmaak, droging en verwerking van hazelnoten aanwezig was, is Agronuts in 2022 zelf begonnen een lokale verwerkingsketen op te zetten, voor het ogenblik uitsluitend gericht op de professionele markt.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer