:

Waarom Belgische friet met mayonaise zo beroemd is

Luna Martens
Luna Martens
2025-10-05 09:53:58
Count answers : 3
0
De Belgen hebben een speciale techniek die hun frieten lekkerder maakt. Eerst en vooral is er een specifieke aardappelsoort om frieten van te bakken: één die bloemig is, om de frieten krokant te maken aan de buitenkant, maar zacht binnenin. In plaats van enkele plantaardige olie te gebruiken en de frieten in één keer te bakken, gebruiken de Belgen rundsvet, ook ‘rundswet’ genoemd. Je bakt de frieten voor een eerste keer in het vet om ze zacht te maken Vervolgens moet je ze gedurende ongeveer 20 minuten laten rusten De tweede keer bakken zorgt ervoor dat ze krokant worden aan de buitenkant, en dat ze veel smaak hebben. Na het bakken mag je niet vergeten om de frieten te laten drogen op absorberend papier. Je kunt er mayonaise bij doen, en klaar.
Aimée Mangel
Aimée Mangel
2025-09-27 20:14:28
Count answers : 7
0
Het vettige en het zoute van de friet in combinatie met het vettige en het zoete van de mayonaise, zorgt voor een smaakbom. Mayonaise was pas aan het begin van de 20e eeuw dat we massaal mayonaise bij onze frieten zijn beginnen te eten. Mayonaise en frieten: waarom de ideale combinatie. Je hebt enerzijds het vettige en het zoute van de friet en dan heb je het vettige maar ook het zoete van de mayonaise. En dan krijg je een smaakbom waar wij Belgen zo van houden. Ook in de buurlanden houden ze van de combinatie.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Daan Post
Daan Post
2025-09-27 16:17:41
Count answers : 5
0
Mayonaise heeft een romige en volle smaak die goed samengaat met de hartige en knapperige structuur van de friet. In België is het al sinds begin 20e eeuw gebruikelijk om frieten met mayonaise te serveren. De Belgische voorkeur voor frieten met mayonaise is geen toevallige smaakkeuze, maar een diepgeworteld cultureel fenomeen. De saus wordt lokaal vaak vers bereid, met eigeel, olie en mosterd, waardoor het een rijke smaak krijgt die ver van de industriële versies staat. Volgens de Belgische wet moet mayonaise minstens 80% vet en 7,5% eigeel bevatten. De populariteit van frieten met mayonaise is ook sterk terug te voeren op de levende frietkotcultuur in België. Wat Belgische frieten zo uniek maakt, is niet alleen de bereiding – dubbel gebakken voor extra krokantheid – maar vooral de saus die erbij geserveerd wordt: mayonaise.