:

De geschiedenis van Belgische marktkramen

Lauren van Suinvorde
Lauren van Suinvorde
2025-11-03 00:32:26
Count answers : 6
0
De geschiedenis van de Markt de la Batte gaat terug tot in de 16e eeuw. Het begon ooit als een eenvoudige handelsplaats waar boeren hun versproducten verkochten. Door de eeuwen heen groeide de markt uit tot een van de grootste en oudste markten van België. De naam 'La Batte' komt van het oude Franse woord voor 'dijk' of 'kaai', wat verwijst naar de locatie langs de Maas. Deze eeuwenoude traditie heeft de markt omgetoverd tot een cultureel icoon van Luik. Het weerspiegelt de rijke geschiedenis van de stad, die altijd een belangrijke handelsrol heeft gespeeld in België.
Sjoerd Jdotte
Sjoerd Jdotte
2025-11-02 22:48:13
Count answers : 9
0
Hoewel er vandaag de dag nog steeds gespecialiseerde markten bestaan, kwamen ze vroeger vaker voor. Dit merken we vooral aan de namen van pleinen in diverse gemeenten, zo is er bijvoorbeeld op verschillende plaatsen een “Beestenmarkt”, een “Botermarkt”, een “Groentemarkt, een “Koemarkt”, een “Korenmarkt”, een “Melkmarkt”, een “Paardenmarkt”, een “Veemarkt”, een “Vismarkt”, een “Vlasmarkt” en ga zo maar door. Sommige markten gingen, en gaan nog steeds, enkel door op een bepaalde dag en ook daarvan getuigen bepaalde plaatsnamen: “Maandagmarkt”, “Woensdagmarkt, “Vrijdagmarkt”. Er worden nog steeds gespecialiseerde markten georganiseerd, maar minder frequent dan meer algemene markten.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer