:

Hoe Belgische pralines een statussymbool werden

Valentijn Kuipers
Valentijn Kuipers
2025-11-03 22:18:28
Count answers : 3
0
Die waren aanvankelijk iets voor de elite, die ze cadeau deed bij bezoeken. Omdat pralines ook in kleine hoeveelheden werden verkocht, drongen ze tamelijk snel door in bredere sociale middens. Vooral na de Tweede Wereldoorlog werd een ballotin pralines een geschenk waar iedereen mee scoort. Kleinzoon Jean Neuhaus junior verving in 1912 de medicatie door room en ontwikkelde zo de Belgische praline. Om die te beschermen en mooi te presenteren, ontwierp zijn vrouw Louise Agostini drie jaar later een geschenkdoos: de ballotin. Brussel was al in de achttiende eeuw een tamelijk snobistische stad, met een elite die graag kopieerde wat er in Parijs en Londen gebeurde.
Lise Willemsen
Lise Willemsen
2025-11-03 21:05:25
Count answers : 7
0
Om zijn medicijnen een betere smaak te geven, deed hij een dun laagje chocolade eromheen. Jean Neuhaus Jr., erfde de passie van zijn vader voor chocolade en kwam met het ingenieuze idee een verrukkelijke zachte vulling te gebruiken in plaats van de medicijnen. Zo ontstond in 1912 de praline. Bovendien creëerde Louise Agostini, de vrouw van Jean Heuhaus Jr., in 1915 de eerste 'ballotin', een geschenkdoos met een lint errond, waarin de pralines werden verkocht. Zo werden de Belgische pralines als een echte verwennerij gepresenteerd. De volgende jaren kende de praline in België een hoge vlucht, toen chocolatier Charles Callebaut in 1925 ontdekte hoe hij vloeibare chocolade kon vervoeren.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Eliza van Loon
Eliza van Loon
2025-11-03 21:00:30
Count answers : 4
0
De allereerste Belgische praline is een creatie van de onderneming Neuhaus uit 1912. Op dat moment was de Belgische chocolade geboren. De kwaliteit van de Belgische knowhow zit in zijn samenstelling en de expertise van de Meester-Chocolatiers. Belgische chocolade bevat meer cacao dan chocolade afkomstig uit andere landen. Er geldt een minimumhoeveelheid van 43%. Bovendien moet de chocolade gemaakt worden met 100% pure cacaoboter, zonder toevoeging van andere plantaardige vetstoffen.