:

De oorsprong van Belgische amandelcake

Jack van den Velde
Jack van den Velde
2025-11-11 11:51:54
Count answers : 7
0
De Kingdom of Belgium is but a small country, nestled in quite snugly on the coastline between France, the Netherlands, Luxemburg and Germany. The Kingdom of Belgium is maar een klein land, dat zichzelf lekker tussen Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland op de kust heeft genesteld. De chapter op "Dutch Treats and Flemish Fancies" werd de inspiratie voor mijn post van vandaag. The chapter on 'Dutch Treats and Flemish Fancies' was the inspiration for my post today. It was however the chapter on 'Dutch Treats and Flemish Fancies' that became the inspiration for my post today. Het was echter het hoofdstuk over 'Dutch Treats and Flemish Fancies' dat de inspiratie voor mijn blog van vandaag werd. Het volgende cake was geen uitzondering ... het was een klein geschenk voor mijn jongens om 's middags thee te komen. The following cake is no exception… it was a little treat for my boys to come home to for afternoon tea today. One of the books that caught my eye at the fair was titled ‘The History of Australian Cooking’ and explains the various influences of cuisine that people from other countries and cultures have brought to Australia over the years. Een van de boeken die mijn aandacht trok op de beurs was getiteld 'The History of Australian Cooking' en legt de verschillende invloeden van de keuken uit die mensen uit andere landen en culturen de afgelopen jaren naar Australië hebben gebracht. One of the books that caught my eye at the fair was titled ‘The History of Australian Cooking’. One of the books that caught my eye at the fair was titled 'The History of Australian Cooking' and explains the various influences of cuisine that people from other countries and cultures have brought to Australia over the years. Perhaps not the most waist-slimming of dishes and drinks to consume on a regular basis, but oh so delicious as a special treat from time to time. Misschien niet het meest taille-slimmende gerechten en dranken om regelmatig te consumeren, maar och zo heerlijk als een speciale traktatie van tijd tot tijd. Misschien niet de meest taille-slimmende gerechten en dranken om regelmatig te consumeren, maar o zo lekker als een speciale traktatie van tijd tot tijd. Belgian Almond Cake (Amandeltaart) | Gather and Graze Ingredients 125g/½ Cup Unsalted Butter (Softened) 125g/½ Cup Caster Sugar 1 Teaspoon Finely Grated Lemon (or Orange) Zest 3 Free-Range Eggs (Separated) 125g/1¼ Cups Ground Almonds 75g/½ Cup Plain Flour (Sifted) Icing (Powdered) Sugar (optional – for dusting the top) The taste somewhere between a madeleine and a friand. De smaak ergens tussen een madeleine en een friand. The taste somewhere between a madeleine and a friand. The Kingdom of Belgium is but a small country, nestled in quite snugly on the coastline between France, the Netherlands, Luxemburg and Germany… and for those of us infatuated by all things food around the world, we give thanks to the Belgians for the likes of their delectable chocolate, their wonderful waffles, their pots of deliciously moreish Moules-Fries (Mussels with French Fries)… and not to mention their fabulous array of beers. Het koninkrijk België is maar een klein land, gelegen tussen Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland... en voor ons die verslaafd zijn aan alle dingen op het gebied van voedsel over de hele wereld, danken wij de Belgen voor hun lekkere chocolade, hun heerlijke wafels, hun potten met heerlijk meer moules-frites (mosselen met frieten)... en niet te vergeten hun prachtige assortiment aan bieren. Het koninkrijk België is maar een klein land, gelegen tussen Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland… en voor ons die verslaafd zijn aan alle dingen op het gebied van voedsel over de hele wereld, danken wij de Belgen voor hun lekkere chocolade, hun heerlijke wafels, hun potten met heerlijk meer Moules-Frites (Mussels with French Fries)… en niet te vergeten hun prachtige assortiment aan bieren. The chapter on 'Dutch Treats and Flemish Fancies' was the inspiration for my post today. It was however the chapter on 'Dutch Treats and Flemish Fancies' that became the inspiration for my post today. One of the books that caught my eye at the fair was titled 'The History of Australian Cooking' and explains the various influences of cuisine that people from other countries and cultures have brought to Australia over the years. The Kingdom of Belgium is but a small country, nestled in quite snugly on the coastline between France, the Netherlands, Luxemburg and Germany… and for those of us infatuated by all things food around the world, we give thanks to the Belgians for the likes of their delectable chocolate, their wonderful waffles, their pots of deliciously moreish Moules-Fries (Mussels with French Fries)… and not to mention their fabulous array of beers. Perhaps not the most waist-slimming of dishes and drinks to consume on a regular basis, but oh so delicious as a special treat from time to time. The taste somewhere between a madeleine and a friand. The Kingdom of Belgium is but a small country, nestled in quite snugly on the coastline between France, the Netherlands, Luxemburg and Germany... and for those of us infatuated by all things food around the world, we give thanks to the Belgians for the likes of their delectable chocolate, their wonderful waffles, their pots of deliciously moreish Moules-Fries (Mussels with French Fries)... and not to mention their fabulous array of beers. One of the books that caught my eye at the fair was titled 'The History of Australian Cooking'.
Fabian Doris Bin Sijlvanus
Fabian Doris Bin Sijlvanus
2025-11-04 09:58:25
Count answers : 2
0
Hoewel men over de oorsprong van de mattentaart weinig weet, is men er bijna zeker van dat de geschiedenis van de mattentaart teruggaat tot in de middeleeuwen. De ‘matten’ vindt men terug in oude dialecten in Duitsland, Frankrijk en Vlaanderen. Men gebruikte matten om sauzen van te maken, en nadien om taarten mee te bereiden. Met de benaming ‘matten’ bedoelt men geronnen of gestremde melk, het voornaamste bestanddeel van mattentaarten. Men kan aannemen dat de mattentaart, of de eeuwenoude voorganger ervan, aanvankelijk op de hoeve ontstond.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer