De geschiedenis van de chocolade die wij nu kennen begon ooit bij de Tolteken.
De Tolteken waren een volk uit Mexico met kennis over de cacaobonen.
Ze aten de pulp van cacaobonen, maar niet de rest van de boon, omdat deze erg bitter smaakte.
Dit deden ze zo tot op een dag één van hen de bittere cacaobonen weggooide in het vuur.
De geur die vrij kwam bij het verhitten van de cacaobonen rook zo smakelijk dat hij de cacaobonen uit het vuur viste en ze met stenen tot een gladde massa plette.
Deze gladde massa smaakte vele malen beter dan die rauwe, bittere bonen!
Dit was het begin van de lange en zeer smakelijke geschiedenis van chocola.
De Maya’s waren de erste mensen die cacao zijn gaan verbouwen.
Ze hadden al rond 600 na Chr. cacaoplantages.
De bonen die zij op deze plantages verbouwden gebruikten ze om een drankje mee te maken.
Dit noemden ze Xocolatl.
Ook de Azteken maakten een speciaal drankje van cacaobonen, namelijk Xocoatl.
Dit woord betekent letterlijk ‘bitter water’.
Xocoatl was een goddelijke drank van zeer hoge waarde die je krachtig en gezond maakte.
Christoffel Columbus heeft, ondanks alle verschrikkelijke dingen die hij gedaan heeft, toch iets goeds meegebracht naar Spanje.
Toen hij in 1502 tijdens zijn laatste ontdekkingsreis op het eiland Guanaja belandde, probeerde hij Xocoatl uit.
Hernan Cortèz daarentegen zag de waarde van cacaobonen maar al te goed.
In 1528 kwam deze Spaanse ontdekkingsreiziger terug uit het oosten van Mexico met een hele grote hoeveelheid cacaobonen.
Pas toen maakte cacao een echte indruk op Europa.
Op het begin hield Spanje de verse ontdekking van cacao voor zichzelf.
Ze namen het drankje xocoatl over van de Azteken, maar ze verzachtten het met suiker, vanille en room.
Het drankje was een echt luxeproduct vanwege de zeldzaamheid van de cacaoboon, dus het was voor lange tijd een geheimpje aan het Spaanse hof.
Uiteindelijk heeft de informatie zich echter toch verspreid door heel Europa.
Zo opende in 1657 het eerste Londense chocoladehuis zijn deuren.
Langzaamaan werd door experimenteren ontdekt dat chocolade in vaste vorm kon worden gegeten en zo kwam in 1728 de eerste chocoladefabriek.
Frankrijk en Duitsland volgden al snel, rond 1760.
Ondanks zijn bekendheid om de heerlijke chocolade, kwam de eerste chocoladefabriek in Zwitserland pas in 1817.
In dit dorpje experimenteerde Octaaf Callebaut in 1911 met een geheim chocoladerecept.
Na maanden van experimenteren ontstond dan toch eindelijk de Finest Belgian Chocolate van Callebaut.
Het nieuws van deze verrukkelijke nieuwe chocolade verspreidde zich snel.
In de jaren hierna is veel meer geëxperimenteerd met chocoladerecepten, waardoor uiteindelijk de chocolade is ontstaan die wij tegenwoordig kennen.
Het geheime recept dat in België is ontstaan is door de jaren heen geperfectioneerd en verfijnd en is zo rond 1960 door het begin van de export één van de meest geliefde chocoladerecepten geworden.