:

Wat is de geschiedenis van Belgische chocolade?

Ize Klerks
Ize Klerks
2025-09-09 08:00:42
Count answers : 8
0
De komst van de Neuhaus-dynastie die later begin twintigste eeuw in onze landstreken de praline introduceerde, is daar zeker niet vreemd aan. In 1857 besloot Jean Neuhaus om samen met zijn familie zijn geboortestad Neuchâtel in Zwitserland te verlaten en zich in Brussel te vestigen waar hij in de prestigieuze Koninginnengalerij nabij de Grote Markt een apotheek opende. De verkoop van hoestpastilles, maagtabletten en andere medicinale pillen wou echter niet vlotten, tot hij en zijn zoon Frederich op het idee kwamen om die pillen met een fijn laagje chocolade te omhullen om zo de vaak bittere smaak te verdoezelen en de verkoop te stimuleren. Het plan bleek een schot in de roos te zijn en al spoedig vormde de familie Neuhaus hun apotheek om tot een heuse chocoladesnoepwinkel. De chocoladewinkel kende de daarop volgende jaren een steeds groter succes, maar de echte doorbraak kwam er in 1912 toen Frederich’s zoon, ook Jean Neuhaus genaamd (1877-1953), het eerste chocolaatje bedacht met een smeuïge, romige vulling. Jean Neuhaus gaf aan zijn chocoladebonbon de naam ‘praline’, een verwijzing naar de zeventiende-eeuwse Franse edelman César de Choiseul, graaf van Plessis-Praslin. Inmiddels is de vroegere chocoladewinkel uitgegroeid tot een bloeiende firma die een driehonderdtal hooggekwalificeerde werknemers in dienst heeft en op vrijwel alle continenten filialen of verkooppunten bezit. In 1997 werd het bedrijf beursgenoteerd en sinds 2000 mag het handelshuis zich beroepen op de titel van hofleverancier van het Belgisch koningshuis.
Robin Mulder
Robin Mulder
2025-09-01 14:33:24
Count answers : 4
0
Chocolade maakte zijn intrede in België via de haven van Antwerpen tijdens de zeventiende eeuw. Op dat moment valt de regio onder Spaans bestuur en is Brussel de hoofdstad van de Spaanse Nederlanden. Chocoladedrank, een specialiteit die een eeuw ervoor was meegebracht van het Amerikaanse continent, is in die tijd bijzonder populair bij de Europese koningshuizen. Het duurt echter tot in de negentiende eeuw voordat de chocolade zoals we die vandaag kennen, toegankelijker wordt. De allereerste Belgische praline is een creatie van de onderneming Neuhaus uit 1912. Op dat moment was de Belgische chocolade geboren!

Lees ook

Wat is de geschiedenis van chocolade?

De geschiedenis van chocolade begint in Midden-Amerika, waar de Maya's en de Azteken cacao verbouwde Lees meer

Waarom is Belgische chocolade het beste ter wereld?

But Vlaanderen biedt zoetekauwen meer mogelijkheden dan enkel het kopen van chocolade: je kunt er oo Lees meer

Hamza Çakir
Hamza Çakir
2025-09-01 14:21:32
Count answers : 7
0
De geschiedenis van de chocolade die wij nu kennen begon ooit bij de Tolteken. De Tolteken waren een volk uit Mexico met kennis over de cacaobonen. De Maya’s waren de eerste mensen die cacao zijn gaan verbouwen. Belgische chocolade begon in een Belgisch dorpje genaamd Wieze. In dit dorpje experimenteerde Octaaf Callebaut in 1911 met een geheim chocoladerecept. Het geheime recept dat in België is ontstaan is door de jaren heen geperfectioneerd en verfijnd en is zo rond 1960 door het begin van de export één van de meest geliefde chocoladerecepten geworden.
Lars van der Velden
Lars van der Velden
2025-09-01 14:01:29
Count answers : 4
0
De Belgische praline kent een lange geschiedenis die al teruggaat tot het Frankrijk van de 17e eeuw. De kok van Plessis-Praslin bedacht in de loop der jaren een nieuw snoepje: een chocoladebonbon met amandelen en suiker. Het recept van dit ‘medicijn’ was gebaseerd op het eeuwenoude geloof dat zoete producten een positief effect konden hebben op de spijsvertering. In 1857 opende Jean Neuhaus, een Zwitserse apothekerszoon die zich in België had gevestigd, een nieuwe medicijnwinkel in de Brusselse Koninginnegalerij. In de loop der generaties veranderde de apotheek geleidelijk in een snoepwinkel, maar op verzoek van zijn klanten bleef Jean de chocolaatjes verkopen. Op initiatief van de kleinzoon van Jean, eveneens Jean genaamd, werd de binnenkant van de bonbon voortaan gevuld met zachte room of vloeibare chocolade. Binnen enkele jaren na de introductie van de Belgische praliné was het product al uitgegroeid tot een groot succes.

Lees ook

Wie bracht Leonidas naar België?

Leonidas bonbons zijn een product van de Griekse banketbakker, Leonidas Kestekides. Hij bracht in 19 Lees meer

Wat is echte Belgische chocolade?

Belgische chocolade is chocolade dat in België wordt gemaakt. De benaming is alleen niet beschermd, Lees meer

Twan Rutten
Twan Rutten
2025-09-01 11:03:20
Count answers : 3
0
De geschiedenis van Belgische chocolade gaat zeker 400 jaar terug, en jaarlijks wordt er meer dan 173.000.000 kg chocolade geproduceerd in België. We kunnen dus gerust zeggen dat Belgen trots zijn op die geschiedenis én op de huidige productie!
Linn Wolfswinkel
Linn Wolfswinkel
2025-09-01 09:45:23
Count answers : 2
0
Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Hoewel het de inwoners van Meso-Amerika waren die de mogelijkheden van de cacaoboon ontdekten, waren het de Belgen die chocolade maken tot een kunstvorm verhieven. Dat gevoel dat je krijgt als je de chocolade van je favoriete Magnum-ijsje stukbijt? Dat staat voor honderd jaar ambacht, traditie en expertise in Belgische chocolade, en dat alles in één heerlijk moment van pure verwennerij. De Belgen nemen de kwaliteit van hun chocolade zo serieus dat deze zelfs in de wet staat: sinds 1894 is bij wet vastgelegd dat Belgische chocolade minimaal 35% cacao moet bevatten. Deze indrukwekkende reputatie hebben ze verdiend door de nauwgezetheid, de finesse, de traditie en het pure vakmanschap waarmee ze hun Belgische chocolade maken. Belgische chocolatiers staan in hoog aanzien en worden gezien als een van de beste, zo niet de beste chocolatiers ter wereld. De voortreffelijke, rijke pralines, met hun zachte vulling in een dun omhulsel van chocolade, zijn waarschijnlijk de bekendste chocoladecreaties uit België, maar de Belgen maken ook de beste truffels ter wereld.

Lees ook

Welk land heeft de chocolade uitgevonden?

Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorde Lees meer

Wat is geschiedenis?

Het verleden is alles wat gebeurd is voor vandaag. Een historicus bestudeert het verleden. Zij doen Lees meer