Cacao, het basis ingrediënt voor chooclade vindt zijn oorsprong vermoedelijk in Mexico en het noorden van Zuid-Amerika.
Het waren de Azteken die al 1200 de eerste cacaobonen oogsten en verwerkte tot een soort chocolade drankje met speciala geneeskundige krachten.
Van origine komen cacaobomen voor in vochtige gebieden in Midden en Zuid-Amerika.
In de 17e en 18e eeuw weden cacaobomen ook in Zuidoost-Azië en West-Afrika aangeplant.
De vijf landen die vandaag de dag de meeste cacao groeien zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië.
Nederland is wereldwijd de grootste cacaoproducent.
Per jaar verwerkt Nederland zo’n 500.000 ton cacao en dat komt neer op ongeveer 13% van de totale wereldproductie.
Een groot deel van de cacao komt uit Indonesië, dat vroeger een kolonie van Nederland was.
De cacaobonen werden naar Nederland verscheept, waardoor er een heuse cacao-industrie in de Zaanstreek ontstond.
Het was de Nederlander Casparus van Houten die ontdekte hoe je cacaopoeder en cacaoboter kon maken, door het vet uit de bonen te halen.
Nederland heeft dus een rijke historie in de cacaoproductie.
Ook al komt de cacao van ver, de kans is groot dat de chocoladereep die jij eet afkomstig is uit Nederland.