:

De oorsprong van Belgische pruimenvlaai

Femke Blom
Femke Blom
2025-09-04 01:34:58
Count answers : 3
0
De oorsprong van Belgische pruimenvlaai is niet afzonderlijk beschreven. In de 12e eeuw werden vlaaien gebakken. De inwoners van de stad boden hem een vlaai aan die volgens een oud plaatselijk recept was gebakken. De fascinatie in Limburg voor dit lekkers schijnt voort te komen uit een combinatie van boerderijen, fruitgaarden en gastvrijheid. Naast wittebrood werd er tijdens het oogstfeest een koek gemaakt van tarwemeel met vruchtenmoes. Dat kunnen kruisbessen, abrikozen, kersen, pruimen, appels of abrikozen zijn. Pruimen zijn een geliefd ingrediƫnt. Het vlaaiendeeg is anders dan taartdeeg. Het kneden van het deeg is behoorlijk bewerkelijk en gebeurt tegenwoordig dan ook meestal machinaal. Na het rijzen legt men de deegbodem in een speciale vlaaivorm en vult men deze met al dan niet geweckte vruchten. De vlaai bakt men gelijk met de vulling op een ijzeren bakplaat in een hete oven.