:

De oorsprong van Belgische pruimenvlaai

Evelien Demir
Evelien Demir
2025-09-14 03:53:24
Count answers : 12
0
De oorsprong van de vlaai ligt eigenlijk helemaal niet in Limburg, maar in Zuid-Duitsland. In de Middeleeuwen werden resten brooddeeg en oud fruit samen gebakken. Daarna is voor het eerst in 1878 in een boek geschreven over de vlaai door Jacobus Craandijk. Daar wordt het omschreven als een koek van tarwemeel met vruchtenmoes, ‘die een Limburgsche eigenaardigheid is en ‘v l a a i’ wordt genoemd’. Een eeuw later, in de loop van de 20ste eeuw, gaan ook lokale bakkers steeds vaker vlaaien maken. En inmiddels is de Limburgse vlaai niet meer weg te denken en een echt streekproduct geworden. Mét officiële status.
Femke Blom
Femke Blom
2025-09-04 01:34:58
Count answers : 8
0
De oorsprong van Belgische pruimenvlaai is niet afzonderlijk beschreven. In de 12e eeuw werden vlaaien gebakken. De inwoners van de stad boden hem een vlaai aan die volgens een oud plaatselijk recept was gebakken. De fascinatie in Limburg voor dit lekkers schijnt voort te komen uit een combinatie van boerderijen, fruitgaarden en gastvrijheid. Naast wittebrood werd er tijdens het oogstfeest een koek gemaakt van tarwemeel met vruchtenmoes. Dat kunnen kruisbessen, abrikozen, kersen, pruimen, appels of abrikozen zijn. Pruimen zijn een geliefd ingrediënt. Het vlaaiendeeg is anders dan taartdeeg. Het kneden van het deeg is behoorlijk bewerkelijk en gebeurt tegenwoordig dan ook meestal machinaal. Na het rijzen legt men de deegbodem in een speciale vlaaivorm en vult men deze met al dan niet geweckte vruchten. De vlaai bakt men gelijk met de vulling op een ijzeren bakplaat in een hete oven.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer