:

De oorsprong van Belgische konijnstoofpot

Rick Schipper
Rick Schipper
2025-09-04 10:07:34
Count answers : 1
0
Konijn (Orictolagus cuniculus L.) kwam vroeger enkel in Marokko en op het Iberische schiereiland voor. De Feniciërs zagen er diertjes rondhuppelden die wat weg hadden van klipdassen. Wie de konijnen bij ons heeft verspreid, is niet zeker. Men spreekt vaak van de Romeinen, maar in andere bronnen wordt gezegd dat het de middeleeuwse monniken waren die in hun kloosters konijnen gingen kweken. Het konijn is met andere woorden een exoot, een diersoort die vroeger niet in onze streken voorkwam.
Nynke van der Laan
Nynke van der Laan
2025-09-04 07:00:47
Count answers : 1
0
De oorsprong van de Vlaamse reus ligt waarschijnlijk in het Oost-Vlaamse Gent. Tussen 1825 en 1880 zorgden Gentse konijnenfokkers voor de ontwikkeling van een zeer groot konijnenras. Oorspronkelijk werd dit dan ook Gentse reus genoemd.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Leon Mijsberg
Leon Mijsberg
2025-09-04 06:57:34
Count answers : 3
0
De Belgische konijnstoofpot heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen, toen zuurzoete combinaties populair waren. Konijn was toen nog een luxeproduct voor de elite. Het werd pas in de eerste helft van de twintigste eeuw een belangrijke bron van vlees voor de armere bevolking. Konijnen konden gemakkelijk worden gehouden en gevoederd met gras en groentenafval. Dit verklaart waarom konijnenvlees een belangrijke plaats veroverde op het menu van een gemiddeld Belgisch gezin.