:

Waarom Belgische friet met mayonaise zo populair is

Lois Zowran von Ranzow
Lois Zowran von Ranzow
2025-09-04 11:47:45
Count answers : 3
0
Het is pas aan het begin van de 20e eeuw dat we massaal mayonaise bij onze frieten zijn beginnen te eten. Mayonaise was lange tijd een luxeproduct door de hoge prijzen van de ingrediënten. Het is pas aan het begin van de 20e eeuw dat de Belgen in toenemende mate mayonaise op hun frietjes zijn gaan doen. Bovendien startte de voedingsindustrie met de verkoop van kant-en-klare mayonaise, denk aan het gekende merk Devos-Lemmens dat zijn mayonaise op de markt bracht vanaf 1920. Je hebt enerzijds het vettige en het zoute van de friet en dan heb je het vettige maar ook het zoete van de mayonaise.
Boaz van den Velden
Boaz van den Velden
2025-09-04 09:18:55
Count answers : 1
0
Mayonaise heeft een romige en volle smaak die goed samengaat met de hartige en knapperige structuur van de friet. In België is het al sinds begin 20e eeuw gebruikelijk om frieten met mayonaise te serveren. De saus wordt lokaal vaak vers bereid, met eigeel, olie en mosterd, waardoor het een rijke smaak krijgt die ver van de industriële versies staat. Volgens de Belgische wet moet mayonaise minstens 80% vet en 7,5% eigeel bevatten. De populariteit van frieten met mayonaise is ook sterk terug te voeren op de levende frietkotcultuur in België.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer