:

Hoe wordt speculoos gemaakt?

Beau Wolters
Beau Wolters
2025-10-05 23:03:58
Count answers : 8
0
Doe boter, kaneel, zout en speculaaskruiden in de kom van je keukenmachine en kneed tot een homogeen mengsel met de vlinder. Voeg water en bicarbonaat toe en meng onder het deeg. Doe er de bloem bij en kneed zo kort mogelijk. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een nacht rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 °C. Dep de speculoosvorm in met een stukje van het deeg, zodat hij een beetje vettig wordt. Bestuif licht met bloem en verwijder de overtollige bloem. Scheur een stuk van het deeg en kneed door tot het handelbaar wordt. Duw in de vorm en druk goed aan. Snijd het overtollige deeg weg door met een mes langs de plank te snijden. Keer de vorm om en leg het deegmannetje op de bakplaat. Zet de bakplaat 20 minuten in de oven. Check na de baktijd of de speculozen al wat harder zijn. Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Nu zullen ze krokant worden.
Evy Boogaerts
Evy Boogaerts
2025-09-28 17:00:04
Count answers : 9
0
Speculaas wordt gemaakt met speculaaskruiden. Dat kruidenmengsel bestaat uit kaneel, kruidnagel, gemberpoeder, nootmuskaat, kardemom en witte peper. Speculooskoekjes bestaan bijvoorbeeld uit tarwebloem, suiker, plantaardige oliën, kandijstroop, rijsmiddel, sojabloem, zout en kaneel. Vaak wordt er kandijstroop of gebrande suiker gebruikt voor de kleur en kaneel voor de smaak en geur, maar geen andere specerijen. Speculoaskruiden kun je tegenwoordig kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar ook heel makkelijk zelf maken.

Lees ook

Wat zijn de ingrediënten van speculoospasta?

Ingrediënten: tarwebloem, suiker, plantaardige olie, kandijstroop, rijsmiddel: E500, sojameel, zout, Lees meer

Hoe wordt speculoospasta gemaakt?

Verwarm de slagroom, boter, bruine suikervervanger en vanille in een pan en breng het lichtjes aan d Lees meer

Mette de Koning
Mette de Koning
2025-09-18 10:31:16
Count answers : 5
0
Maal in de keukenmachine de helft van het amandelschaafsel met de helft van de poedersuiker fijn en doe dit in een kom. Meng de helft van het ei met de citroenschil erdoor tot een samenhangend geheel. Verpak de amandelspijs in vershoudfolie en laat de spijs minimaal 4 uur in de koelkast rijzen, liever nog 1-2 dagen. Kneed in de keukenmachine of met de hand een samenhangend deeg van het bakmeel, de boter, de basterdsuiker, de Chinese 5-spices en de melk. Laat het deeg verpakt in vershoudfolie minimaal 30 min. rusten. Verwarm de oven voor tot 180C. Rol op een bebloemd aanrecht of snijplank het speculaasdeeg uit tot 2 rechthoekige lappen van 3-4 mm dik. Leg 1 deeglap op een met bak-papier beklede bakplaat. Verdeel er de amandelspijs over; laat rondom een rand vrij. Bedek de spijs met de tweede deeglap en druk of vouw de randen dicht en snijd deze netjes af. Bestrijk de speculaas dun met de rest van het ei. Druk er de garneeramandelen in. Bak de speculaas in de voorverwarmde oven in 50-55 min. bruin. Laat het 15 min. op de bakplaat afkoelen. Leg de speculaas met het bakpapier op een rooster en laat deze verder afkoelen.
Bente Wolters
Bente Wolters
2025-09-09 07:00:20
Count answers : 5
0
Speculaas bevat enkel bakpoeder als rijsmiddel, waardoor het een vaste structuur heeft. De koek wordt gemaakt door boter te mengen met cassonade of basterdsuiker en speculaaskruiden, en dit vervolgens te mengen met bloem en bakpoeder. Daarna is het belangrijk de temperatuur van het deeg niet te snel te laten stijgen. Het zou om een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper gaan. Traditioneel gebruikt men uitsluitend roggemeel.

Lees ook

Is speculoospasta gezond?

Speculaaspasta bevat veel suiker én vet. Choco en speculaaspasta bevatten veel suiker én vet. Je heb Lees meer

Is speculoospasta hetzelfde als koekjesboter?

Speculoospasta is niet hetzelfde als koekjesboter. Speculoospasta wordt gemaakt van speculooskoekjes Lees meer