:

Is decaf beter voor het cholesterol?

Joep Köse
Joep Köse
2025-09-28 05:26:29
Count answers : 10
0
Koffie met een zo laag mogelijk gehalte aan cafestol is beter voor je cholesterol. In koffie bevindt zich cafestol, een stofje dat het LDL-cholesterolgehalte in het lichaam verhoogt. Wanneer een teveel aan LDL-cholesterol zich opstapelt in het lichaam, leidt dit tot het vernauwen van je bloedvaten. Filterkoffie is een optie waarbij het gehalte cafestol fors afneemt. Koffiepads en ESE-servings bevatten relatief weinig cafestol. Percolatorkoffie zorgt ervoor dat het gehalte cafestol zo laag mogelijk blijft. Oploskoffie wordt bereid middels een speciaal droogproces, waardoor het beter is voor het cholesterolgehalte. Er is geen informatie over decaf in het artikel.
Elise van Daal
Elise van Daal
2025-09-20 21:09:24
Count answers : 4
0
Recent onderzoek, uitgevoerd door medici van de McMaster University in Canada, wijst uit dat cafeïne het “slechte” LDL-cholesterol verlaagt. Dit cholesterol zorgt voor vaatwand-vervetting. Het laagste risico bereik je volgens de onderzoekers door het drinken van 3 tot 5 kopjes per dag. Ook ander onderzoek lijkt aan te tonen dat koffieconsumptie de kans op een beroerte vermindert, door de verlaging van je LDL-cholesterol. De onderzoekers concludeerden kortom, dat de studie een overtuigend bewijs levert dat cafeïne, via verlaging van PCSK9, leidt tot verlaging van het LDL en daardoor verantwoordelijk is voor een vermindering van de kans op hart- en vaatziekten. Toch is het niet zo dat iedere vorm van koffie je kans op een hartinfarct of beroerte verlaagt. Koffie bevat namelijk, naast het heilzame cafeïne, ook een andere stof; cafestol. Deze stof verhoogt juist het LDL. Samenvattend: ja, koffie kan helpen bij het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten - maar drink dan wel filterkoffie en beperkt je tot 3 á 5 kopjes per dag.

Lees ook

Wat is beter, gewone koffie of decaf?

Decaf koffie is een uitkomst voor mensen die graag koffie drinken, maar de negatieve effecten van de Lees meer

Hoe wordt koffie cafeïnevrij gemaakt?

Cafeïnevrije koffie wordt gemaakt van exact dezelfde koffiebonen als koffie met cafeïne, maar hier i Lees meer

Tijs van der Ven
Tijs van der Ven
2025-09-10 21:40:34
Count answers : 8
0
Koffiebonen bevatten twee vetachtige stoffen, namelijk cafestol en kahweol. Beide stoffen kunnen het cholesterolgehalte doen stijgen. Het cholesterolgehalte zal pas een rol spelen wanneer je er grote hoeveelheden van drinkt. Gekookte koffie bevat gemiddeld 3 mg cafestol en 4 mg kahweol per kop van 150 ml. Koffiecapsules worden daarentegen niet gefilterd.