:

Hoe wordt koffie cafeïnevrij gemaakt?

Rick Dijkstra
Rick Dijkstra
2025-09-10 17:30:25
Count answers : 2
0
Cafeïnevrije koffie wordt gemaakt van exact dezelfde koffiebonen als koffie met cafeïne, maar hier is de cafeïne op zorgvuldige wijze verwijderd nog voordat de bonen geroosterd worden. Er zijn meerdere manieren om cafeïne uit koffie te halen. Bij Simon Lévelt gebruiken we de zogenoemde kritische koolzuurgasmethode. Om de cafeïne uit de koffiebonen te halen, wordt er een extractiemiddel toegevoegd, die zich aan de cafeïne bindt. Vervolgens worden de koffiebonen in water gedompeld, waardoor ze opzwellen en de cafeïne mobiel wordt. Met behulp van koolzuur, onder zeer hoge druk en lage temperatuur, wordt de cafeïne uit de koffiebonen verwijderd. Tot slot worden de koffiebonen gedroogd en zijn ze klaar om geroosterd te worden.
Veerle van Leeuwen
Veerle van Leeuwen
2025-09-10 16:18:41
Count answers : 4
0
Er zijn verschillende methoden, die bijna allemaal worden uitgevoerd vóór het roosteren van de bonen. Wat vaak gebeurt, is dat de koffiebonen in water met koolzuur worden geweekt. De koolzuurbubbels nemen de cafeïne op, maar helaas ook smaakelementen. Het water wordt daarom door een koolstoffilter gehaald. Dat haalt de cafeïne eruit, terwijl de smaakelementen bewaard blijven. Daarna wordt het water verdampt en gaan de smaakelementen weer naar de gedroogde bonen. Er is ook een minder omslachtige methode. Hierbij worden de koffiebonen geweekt in een mengsel van water en ethylacetaat, een stof die wordt gewonnen uit fruit. Het acetaat neemt de cafeïne op, maar niet de smaakelementen. Door het mengsel te verhitten, verdampt het acetaat met de cafeïne.

Lees ook

Wat is beter, gewone koffie of decaf?

library.no_preview_available Lees meer

Hoe gezond is cafeïnevrije koffie?

Door het te 'decafeïneren' wordt 'maar' 94 tot 98 procent van de oorspronkelijke opwekkende stof eru Lees meer