:

Waarom smaken Belgische frietjes anders?

Daphne Köse
Daphne Köse
2025-09-11 08:50:11
Count answers : 5
0
Dubbel bakken geeft je de lekkerste frietjes. Omdat ze zetmeel bevatten zijn aardappelen bij uitstek geschikt voor de friteuse. De aardappelen moeten bloemig zijn. Dat betekent dat ze een maximale hoeveelheid zetmeel bevatten, waardoor je krokante, zachte en mooi gekleurde frietjes krijgt. Die vetstof geeft de Belgische frieten immers hun typische smaak mee.
Tycho van de Velden
Tycho van de Velden
2025-09-11 08:20:59
Count answers : 4
0
Een groot verschil is natuurlijk waarin je het bakt. In de regel wordt in België in een frituur dierlijk vet gebruikt, en dat is nadrukkelijk anders dan plantaardig vet. Ook zal je in een frituur niet zien dat ze op 190 graden bakken, want dan degradeert het frituurvet veel te snel. En dan de benodigde tijd voor het voorbakken en nabakken, daar zit een groot verschil in. Er zijn te veel variabelen die allemaal zorgen voor een verschillend resultaat. De ene aardappel is de andere niet. Ook gewoon gekookte aardappelen hebben soms grote verschillen in smaak en textuur tussen het ene en andere ras. Een frituur meestal voor de goedkoopste grondstoffen kiest en dat proef je natuurlijk.

Lees ook

Zijn Franse frietjes en Belgische frietjes hetzelfde?

De benaming 'French Fries' werd voor het eerst gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Ameri Lees meer

Waarom smaakt Belgische friet anders?

In België worden frieten doorgaans met meer zorg en traditie bereid. De aardappelen worden vers ges Lees meer

Quinn Walsteijn
Quinn Walsteijn
2025-09-11 08:07:56
Count answers : 4
0
Het juiste type aardappel De keuze van de aardappel is essentieel. In België wordt bij voorkeur de Bintje gebruikt, een grote bloemige aardappel met een laag suikergehalte. Dit type aardappel zorgt ervoor dat frieten knapperig worden zonder aan de binnenkant uit te drogen. Twee keer bakken: de gouden regel Belgische frieten worden altijd twee keer gebakken. De eerste keer op een lagere temperatuur zodat de friet gaart, de tweede keer op hogere temperatuur voor de typische krokante buitenkant. Deze techniek resulteert in frieten die zowel zacht vanbinnen als krokant vanbuiten zijn, een kenmerk waar Belgen terecht trots op zijn.