:

Waarom zijn Belgische frietjes zo lekker?

Jenna Muller
Jenna Muller
2025-09-11 09:38:35
Count answers : 7
0
Frieten worden gemaakt van aardappelen en het geheim van perfecte Belgische frietjes is om de frietjes tweemaal te bakken. Eerst worden de aardappelen gesneden in reepjes van ongeveer 1 centimeter dik en gewassen om overtollig zetmeel te verwijderen, ze worden ook goed droog gedept. Vervolgens worden ze in plantaardige olie op een lagere temperatuur voorgebakken ('gepocheerd') tot ze zacht zijn, maar nog niet bruin. Daarna worden ze uit de olie gehaald en laten ze uitlekken. Dan wordt de temperatuur van de olie verhoogd (tot 180 graden) en worden ze opnieuw gebakken tot ze goudbruin en knapperig zijn. Het resultaat is een friet met een heerlijk krokant buitenlaagje en een zachte, smeuïge binnenkant.
Demi Slaetsdochter
Demi Slaetsdochter
2025-09-11 08:47:44
Count answers : 6
0
Een groot verschil is natuurlijk waarin je het bakt. In de regel wordt in België in een frituur dierlijk vet gebruikt, en dat is nadrukkelijk anders dan plantaardig vet. Ook zal je in een frituur niet zien dat ze op 190 graden bakken, want dan degradeert het frituurvet veel te snel. En dan de benodigde tijd voor het voorbakken en nabakken, daar zit een groot verschil in. Kortom: er zijn te veel variabelen die allemaal zorgen voor een verschillend resultaat. De ene aardappel is de andere niet. Ook gewoon gekookte aardappelen hebben soms grote verschillen in smaak en textuur tussen het ene en andere ras. Ik vermoed dat de structuur door het vocht tijdens het vriezen, de friet iets luchtiger maakt. Bedenk dat een frituur meestal voor de goedkoopste grondstoffen kiest en dat proef je natuurlijk.

Lees ook

Zijn Franse frietjes en Belgische frietjes hetzelfde?

De benaming 'French Fries' werd voor het eerst gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Ameri Lees meer

Waarom smaakt Belgische friet anders?

In België worden frieten doorgaans met meer zorg en traditie bereid. De aardappelen worden vers ges Lees meer

Mohammed Ramlal
Mohammed Ramlal
2025-09-11 07:14:43
Count answers : 4
0
Het verschil is klein, maar het zou te maken hebben met de manier waarop frieten gebakken worden. De Belgen hebben een speciale techniek die hun frieten lekkerder maakt. Eerst en vooral is er een specifieke aardappelsoort om frieten van te bakken: één die bloemig is, om de frieten krokant te maken aan de buitenkant, maar zacht binnenin. In plaats van enkele plantaardige olie te gebruiken en de frieten in één keer te bakken, gebruiken de Belgen rundsvet, ook ‘rundswet’ genoemd. Je bakt de frieten voor een eerste keer in het vet om ze zacht te maken De tweede keer bakken zorgt ervoor dat ze krokant worden aan de buitenkant, en dat ze veel smaak hebben. Na het bakken mag je niet vergeten om de frieten te laten drogen op absorberend papier. Zo zijn ze niet te vet.