:

Wat is Brusselse stoemp?

Jamie van de Wiel
Jamie van de Wiel
2025-09-14 01:34:34
Count answers : 8
0
Stoemp wordt toegeschreven aan de Brabanders. In de volkskeuken, de recepten en gebruiken van de werkman die ’s middags naar huis kwam om warm te eten, is stoemp iets dagelijks. Je krijgt je vlees, aardappelen en groente samen op een bord, en met wat vleessaus plet je aardappelen en groenten dooreen. Dasjteren heet dat hier. Toen werd stoemp modieus, zelfs ‘typisch Brussels’. In alle aardappellanden kent men het fenomeen: stamppot, colcannon en trinxat worden in respectievelijk Nederland, Ierland en Andorra beschouwd als plat national. We onderscheiden twee versies, de samen gekookte stoemp en de stoemp met rauwe groente. Samen gekookt is wellicht authentieker. Neem aardappelen en schil ze goed, zodat er geen zwarte puntjes of schilresten overblijven. Neem ongeveer evenveel aardappel als wortelgroente naar keuze: (winter)wortelen, rapen, knolselder … maak die vlekkeloos schoon en snij ze in even grote stukken als de aardappelen. Dien op met worst, maar zeker ook bij vis.
Sienna van den Berg
Sienna van den Berg
2025-09-14 00:32:14
Count answers : 7
0
Stoemp is een typisch Belgische puree die je op alle mogelijke manieren kan serveren. Stoemp bestaat uit aardappelpuree, gegarneerd met één of meerdere groenten. Stoemp wordt meestal geserveerd als bijgerecht bij vlees of vis. Voor een 100% Brusselse stoemp, kies je uiteraard voor ‘choux de Bruxelles’ oftewel spruitjes. Nadat je de aardappelen en de spruitjes in gezouten water hebt gekookt, voeg je de boter, warme melk, nootmuskaat en peper toe.

Lees ook

Wat zijn stoemp-worsten?

Stoemp met worst is een absolute volkse comfort food topper. Het woord 'stoemp' komt van platgestam Lees meer

Wat is een Stoemp?

Stoemp is a Flemish dish, found in Belgium, Northern France and the Netherlands, of pureed or mashed Lees meer

Stan Verbeek
Stan Verbeek
2025-09-13 23:39:20
Count answers : 4
0
Stoemp is een typisch armemensengerecht. De benaming ‘stoemp’ komt van het werkwoord stoempen, een dialectwoord voor stampen. Stoemp was dus eerder een serveerwijze dan een echt gerecht. Stoemp is grover van structuur dan puree. Stoemp met verse worst is een echt Brussels volksgerecht.
Colin Hexspoor
Colin Hexspoor
2025-09-13 23:13:11
Count answers : 4
0
Stoemp is een klassiek onderdeel van het Belgisch culinair erfgoed. Stoemp is een unieke textuur en geschiedenis. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de keuken van de eenvoudige mens en is waarschijnlijk afkomstig uit Nederland, waar de beroemde aardappelvariëteit Bintje werd ontwikkeld. Die aardappel vormt dan ook de basis van een echte stoemp. De naam ‘stoemp’ komt van het dialectwoord stoempen, wat ‘stampen’ of ‘pletten’ betekent.

Lees ook

Welke kruiden in stoemp?

Voor extra smaak voeg je tijdens het koken van de groenten een kruidentuiltje met laurierblaadjes e Lees meer

Wat zijn typische Brusselse gerechten?

Belgische friet is een typische Belgische lekkernij. Mosselen of stoofvlees met friet staat bij bij Lees meer

Thijs de Vos
Thijs de Vos
2025-09-13 20:14:02
Count answers : 8
0
Stoemp is een typisch armemensengerecht. Stoemp vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in Nederland, de bakermat van de meest geschikte stoempaardappel, het bintje. Stoemp was dus eerder een serveerwijze dan een echt gerecht. Aardappelen vormen de basis van elke stoemp. Stoemp serveer je nooit niet alleen