:

Wat zijn stoemp-worsten?

Sem Badal
Sem Badal
2025-10-21 02:26:10
Count answers : 9
0
Stoemp is een typisch armemensengerecht. Stoemp vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in Nederland, de bakermat van de meest geschikte stoempaardappel, het bintje. Stoemp was dus eerder een serveerwijze dan een echt gerecht. Stoemp is grover van structuur dan puree. De aardappelen en groente worden na het koken niet fijn, maar in grove stukken geprakt.
Leah Bos
Leah Bos
2025-10-15 19:22:32
Count answers : 4
0
Stoemp is een van hun nationale gerechten. De geschiedenis van de stoemp delen ze met ons Ollanders. Een geslaagde stoemp is een dikke soep met worst of ander vlees. Deze saphap, de hutsepot of potspijs, was in de Middeleeuwen populair zowel boven als heel ver onder de grote rivieren. Stoempende Vlamingen en Walen, daar moeten we het deze zomer mee doen. Stoempen kunnen die gasten als de beste, dat is ze van kinds af via de lepel bijgebracht. Een stoemp met mager vlees past perfect in dit menu maar ook in van die geschifte moderne diëten.

Lees ook

Wat is Brusselse stoemp?

Stoemp is een typisch Belgische puree die je op alle mogelijke manieren kan serveren. Stoemp bestaat Lees meer

Wat is een Stoemp?

Stoemp is a Flemish dish, found in Belgium, Northern France and the Netherlands, of pureed or mashed Lees meer

Juul Boer
Juul Boer
2025-10-10 15:19:21
Count answers : 3
0
Stoemp met worst bestaat uit aardappelen en worsten. Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook gaar. Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de wortelen bij de aardappelen en laat ze de laatste 5 minuten meekoken. Giet het kookvocht af en laat uitlekken. Maak de lente-ui schoon en snijd in schijfjes. Voeg de melk, vetstof en de eierdooiers toe en stamp alles grof. Het moet geen gladde puree zijn, er mogen hier en daar nog wat knapperige brokjes tussen zitten. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Bak de worsten bruin in de resterende vetstof. Serveer de stoemp samen met een worst en wat mosterd. Stoemp kan eindeloos variëren met wortel, spinazie, prei, broccoli, lente-ui, savooi, knolselder, pompoen, witloof, waterkers.
Silke die Witte
Silke die Witte
2025-10-01 12:53:55
Count answers : 6
0
Kleur de BRASVAR worsten aan in boter en bak tot ze gaar zijn. Draai ze regelmatig om. Haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.

Lees ook

Welke kruiden in stoemp?

Voor extra smaak voeg je tijdens het koken van de groenten een kruidentuiltje met laurierblaadjes e Lees meer

Wat zijn typische Brusselse gerechten?

Belgische friet is een typische Belgische lekkernij. Mosselen of stoofvlees met friet staat bij bij Lees meer

Zara Kramer
Zara Kramer
2025-09-26 00:05:03
Count answers : 12
0
Stoemp is een echt klassieke Belgische en Hollandse stamppot, die gemaakt wordt van aardappelen, knolselderij, wortel, prei, en ui. Je kunt bij de stoemp een saucijs serveren, en een stuk rook worst kan natuurlijk ook. Overigens wordt er ook vaak draadjesvlees bij geserveerd, waardoor er meestal ook een heerlijke jus bij geserveerd kan worden. Stoemp wordt vaak geserveerd met worst, onder andere saucijs of rookworst. Stoemp wordt traditioneel geserveerd met worst.
Nick Nollee
Nick Nollee
2025-09-14 02:26:40
Count answers : 11
0
Stoemp met worst is een absolute volkse comfort food topper. Het woord 'stoemp' komt van platgestampt, geplet dus. Met de groenten, sauzen en soorten worst kan je veel variëren en dit gerecht optillen van heel gewoon naar verrassend met een twist. Een lekkere stoemp met prei, een goede worst erbij en dan een verfijnd sausje met graanmosterd, genieten. Een lekkere stoemp met prei, een goede worst erbij en dan een verfijnd sausje met graanmosterd, genieten.

Lees ook

Is stoemp gezond?

De hoofdingrediënten, aardappels & groenten, zijn hartstikke gezond! Neem minimaal evenveel gro Lees meer

Hoe lang moet je worsten bakken?

Leg de worsten in de pan en laat ze 4-5 minuten bakken. Zet het vuur laag en laat de braadworsten no Lees meer