:

Wat is het verschil tussen Belgische mayonaise en Nederlandse mayonaise?

Nienke Çetin
Nienke Çetin
2025-09-26 22:53:08
Count answers : 7
0
De Nederlandse mayonaise smaakt heel anders dan die in het buitenland. Belgische mayo is zuurder van smaak dan zijn Nederlandse broertje. De Belgen gebruiken in principe geen zoetstoffen en voegen wat meer azijn toe. In vergelijking met ‘buitenlandse’ mayonaises smaakt de Nederlandse mayo uit de supermarkt vaak wat zoeter. Dit komt omdat producenten suiker toevoegen. Mayonaise die ‘traditionele Belgische mayonaise’ heet, heeft wel een vetgehalte van minimaal 80 procent.
Lizz van der Linden
Lizz van der Linden
2025-09-15 19:48:57
Count answers : 8
0
Ieder land heeft zijn eigen regels voor wanneer iets mayonaise genoemd mag worden. Zo zijn de regels in België dat mayonaise voor minimaal 70% uit vet moet bestaan. Voor ‘traditionele Belgische mayonaise’ moet dit zelfs 80% zijn. In Nederland moet het vetpercentage ook minimaal 70% zijn, dus in dat opzicht zou je geen verschil moeten proeven. Maar toch is Belgische mayonaise vaak iets zuurder dan de Nederlandse, omdat we in België meer azijn toevoegen. In Nederland worden daarentegen vaak enkele zoetstoffen gebruikt.

Lees ook

Wat zit er in Belgische mayonaise?

In de Belgische mayonaise zit eigeel, azijn, mosterd, zout en zonnebloemolie. In de Belgische varia Lees meer

Wat is er anders aan Belgische mayonaise?

Belgische mayonaise is doorgaans rijker, romiger en minder zoet dan de gecommercialiseerde mayonaise Lees meer

Robin van den Pol
Robin van den Pol
2025-09-15 16:57:02
Count answers : 7
0
Het verschil zit 'm in de soort mosterd - in de Franse zit Dijon - en de toevoeging van suiker. Dat laatste ontbreekt in de Belgische variant. Hollandse mayonaise smaakt zoet, Belgische zuur en in Frankrijk komt de mosterd het duidelijkst naar voren. De ingrediënten zijn haast gelijk: eigeel, azijn, mosterd, zout en zonnebloemolie.
Ise Evers
Ise Evers
2025-09-15 16:20:10
Count answers : 7
0
Nederlandse mayonaise is erg zoet, omdat veel producenten er sinds de jaren '60 een snufje suiker aan toevoegen. Belgische mayo heeft nog wel het hogere vetpercentage van 80%. Daarnaast is Belgische mayo net een stukje zuurder, omdat er geen suiker aan toegevoegd wordt maar wel iets meer azijn. Ook moet de saus in Nederland voor minimaal 70% uit olie bestaan en voor 5% uit eigeel. België staat natuurlijk bekend om z'n heerlijke frieten, en daar hoort een flinke klodder Belgische mayo bij. Vroeger moest de Belgische mayo een hoger vetpercentage hebben, maar inmiddels is dat teruggedraaid naar 70%.

Lees ook

Welke olie is het beste om mayonaise van te maken?

Gebruik de juiste olie: arachide-, zonnebloem- of maïsolie. Notenolie daarentegen gebruik je beter n Lees meer

Welke mayonaise is de lekkerste in België?

De mayonaise van Pauwels werd door 69% van de Belgische consumenten verkozen tot de lekkerste in teg Lees meer