:

De traditie van Belgische garnaalsalade

Cas van de Velde
Cas van de Velde
2025-09-16 23:01:52
Count answers : 5
0
De traditie van Belgische garnaalsalade vind je niet in dit artikel. Het artikel gaat over garnaalvissen te paard, Garnaalfeesten in Oostduinkerke en de geschiedenis van deze activiteit.
Sander Şahin
Sander Şahin
2025-09-16 18:29:11
Count answers : 6
0
Garnaalvissen te paard is een eeuwenoud ambacht waarbij op garnalen wordt gevist met een Brabants/Belgisch trekpaard. Een traditie nauw verbonden met de natuur en afhankelijk van de elementen en het getij. Sinds 2013 staat de Garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Eliza Coreth von und zu Coredo und Starkenberg
Eliza Coreth von und zu Coredo und Starkenberg
2025-09-16 18:25:17
Count answers : 4
0
Hoewel de hoeveelheid Belgische garnalen in de loop der jaren gestaag is afgenomen, roept de Belgische garnaal vooral de eeuwenoude traditie van de paardenvisserij op, die ook nu nog in Oostduinkerke wordt beoefend. België, land van de garnaal. De in de Belgische wateren gevangen garnalen worden vervolgens via de veilingen verhandeld en komen voornamelijk terecht in een netwerk van viswinkels aan de Belgische kust of in restaurants. Als gevolg van de Belgische traditie worden de gevangen garnalen meestal aan boord van de schepen gekookt met zeewater en soms zelfs met toevoeging van cichorei, waardoor ze hun karakteristieke donkerroze kleur krijgen.