:

De geschiedenis van Belgische banketbakkers

Yasmine van der Horst
Yasmine van der Horst
2025-10-06 12:21:58
Count answers : 7
0
De Belgische consumptie van tarwe en rogge bedroeg in 1905 310 kilo per hoofd en per jaar. De Belgen zitten in de top van de broodeters. Ook vandaag ligt de Belgische tarweconsumptie hoger dan in de ons omringende landen. Het aantal bakkers is wettelijk niet beperkt, zoals in Frankrijk tot 1863. In België kennen we een regime van vrije vestiging. Om een bakkerij te starten volstaat het de toelating van de gemeente te krijgen. In 1846 telde België 7506 bakkers. Dat was 1 bakker voor 577 inwoners. Anno 2018 telde België er 5995 voor 11.376.070 inwoners. De overheid heeft een dikke vinger in het brooddeeg. De jaren 1794, 1815, 1845, 1855, 1914 en 1940 hebben het beleid sterk gestuurd. De overheid mengt zich niet direct in de vrije prijsvorming van goederen.
Amber Wouters van Eijndhoven
Amber Wouters van Eijndhoven
2025-09-26 20:43:51
Count answers : 8
0
Een gesprek met Herman Van Dender is een wandeling door de geschiedenis van de Belgische patisserie en chocolaterie maar ook een terugblik op het medailletijdperk van de Belgische hoogdagen van de patisseriewedstrijden.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Owen Dijkstra
Owen Dijkstra
2025-09-16 20:53:17
Count answers : 10
0
Appeltaart Creatie Rond 1381 voor het eerst gemaakt. Fianciers Creatie Ergens in de Middeleeuwen. Berlijnse bol Creatie 1756. Merveilleux Creatie Rond eind 18e eeuw. Eclair Creatie 1864. De Paris-Brest Creatie 1910.