:

Het verhaal achter Belgische hazelnoottaart

Rik Janssen
Rik Janssen
2025-10-04 04:56:36
Count answers : 5
0
Oorspronkelijk bestond de Manon uit nougatine en een walnoot omhuld door een suikerlaag. Yanni zorgt voor een primeur op wereldformaat met dit nieuwe recept. Hij krijgt de geniale inval om de gesmolten suiker te vervangen door witte chocolade. Nergens in de wereld worden er op dat moment pralines met witte chocolade gemaakt. De walnoot wordt vervolgens vervangen door een hazelnoot omdat je die kan roosteren, wat het gemakkelijker maakt om ze te bewaren. Ten slotte vervangt hij de nougatine door de alom bekende botercrème. Dit nieuwe recept maakt van Manon de praline waar we zo verzot op zijn.
Julius de Wit
Julius de Wit
2025-09-27 00:04:32
Count answers : 5
0
Hoewel men over de oorsprong van de mattentaart weinig weet, is men er bijna zeker van dat de geschiedenis van de mattentaart teruggaat tot in de middeleeuwen. De kwaliteit van de matten wordt bepaald door de kwaliteit van de melk. Men kan aannemen dat de mattentaart, of de eeuwenoude voorganger ervan, aanvankelijk op de hoeve ontstond. Het oudste bekende recept van de mattentaart werd door Thomas van der Noot in zijn Boeken van cokerijen (1510) opgetekend. De Geraardsbergse mattentaart heeft op 15 februari 2007 als eerste Vlaams streekproduct het label "beschermde geografische aanduiding" gekregen van de Europese Commissie. De mattentaart, zoals we die vandaag kennen, was de lekkernij bij uitstek op kermissen in westelijk Brabant, noordelijk Henegouwen en de Denderstreek vanaf 18e - begin 19e eeuw.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Ryan Bos
Ryan Bos
2025-09-17 04:50:22
Count answers : 5
0
Een soortgelijk verhaal gaat ook op voor de hazelnoot. De jaarlijkse Belgische consumptie van hazelnoten wordt op 10.000 ton geschat, alle verwerkingen bij elkaar opgeteld. De belangrijkste afnemer is de Belgische chocoladeindustrie. Deze hazelnoten komen vooralsnog voor het merendeel uit Turkije en Italië. Het Waalse bedrijf Agronuts heeft de voordelen van de klimaatverandering aangegrepen door de teelt van hazelnoten naar Wallonië te halen. In 2020 is het bedrijf gestart met de eerste aanplant van hazelnootstruiken. Door ook andere geinteresseerde landeigenaren te ondersteunen met teeltkennis en te voorzien van hazelnootstruiken, bedroeg het Waalse areaal hazelnotenteelt eind 2024 al 100 hectare. Aangezien er in België geen infrastructuur voor de schoonmaak, droging en verwerking van hazelnoten aanwezig was, is Agronuts in 2022 zelf begonnen een lokale verwerkingsketen op te zetten, voor het ogenblik uitsluitend gericht op de professionele markt. De verkoop van de eerste 100% Belgische hazelnoten is in 2024 gestart.