:

Het verhaal achter Belgische rijstpap

Zeynep Dogan
Zeynep Dogan
2025-09-25 14:57:59
Count answers : 6
0
1. Breng de melk aan de kook in een geëmailleerde stoofpan. 2. Voeg de rijst toe en laat gedurende 5 minuten al roerend koken. 3. Haal van het vuur, zet het deksel op de stoofpan en bind er een grote handdoek rond. 4. Zet de stoofpan in bed onder het donsdeken. 5. Laat de rijstepap enkele uren staan tot hij de gewenste zachtheid heeft bereikt. 6. Breng voor het serveren de rijstepap opnieuw aan de kook en voeg naar smaak wat zout toe. 7. Serveer de rijstepap in kleine kommetjes met wat kaneel erop gestrooid en een stukje boter in het midden.
Aaron Matthews
Aaron Matthews
2025-09-17 11:57:13
Count answers : 8
0
Het verhaal achter Belgische rijstpap is dat het geproduceerd wordt met de teelttechniek SRI en verkocht wordt onder de merknaam SUNRIA in biologische en natuurvoedingswinkels. Het verhaal begint in het Javaanse district Boyolali waar tijdens de 'Groene Revolutie' van de jaren '80 werd overgestapt op intensieve landbouw. De 'Groene Revolutie' was een succesverhaal, maar de intensieve landbouwmethoden zorgden uiteindelijk voor een degradatie van de akkers en een lagere productie. Om het land te herstellen, werd er gezocht naar een alternatieve vorm van landbouw en werd de methode van 'semi-biologische landbouw' en 'pro-gezonde landbouw' ontwikkeld. Een deel van de boeren begon ook rijst te telen volgens de SRI-methode, wat resulteerde in een verhoging van de productie en een verbetering van het inkomen van de boeren. Vandaag zijn al meer dan 3500 boeren lid van de boerenorganisatie APPOLI en hebben ze hun opbrengst zien toenemen van 5,7 ton per hectare naar 7,5 ton per hectare op vijf jaar tijd.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer