:

De oorsprong van Belgische suikerkoekjes

Bryan Malik
Bryan Malik
2025-10-05 17:10:49
Count answers : 6
0
Speculoos - of speculaas - is afgeleid van het Latijnse woord "speculum" dat "spiegel" betekent en verwijst naar de manier waarop deze lekkernij wordt gemaakt. Volgens de legende zou de heilige Sint-Nicolaas, onder meer de beschermheilige van kinderen, enkele kinderen tot leven hebben gewekt en hij zou hen speculoos te eten hebben gegeven, een hard koekje dat lang houdbaar is. De traditie van Sinterklaasfiguren in speculoos is terug te voeren op de heilige Sint-Nicolaas. Deze professional gunt ons een blik achter de schermen en schetst de geschiedenis van de onderneming vanaf haar oprichting in 1829 door Jean-Baptiste Dandoy, een Belgische bakker, tot vandaag. Iedere echte Belg kent natuurlijk speculoos, een plaatselijke specialiteit in warmbruine kleuren die heerlijk ruikt naar kruiden en bruine suiker en die we het hele jaar door maar wat graag in onze koffie dippen en tijdens de feestdagen met familie delen.
Mads Welf
Mads Welf
2025-09-30 18:59:30
Count answers : 7
0
Al in de oudheid werden er koeken gebakken met honing en kruiden. In de Middeleeuwen waaiden deze koeken over naar onze streken. In het begin werden ze vooral in de kloosters gebakken. De oude Egyptenaren, Chinezen, Mongolen hadden elk een versie.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Alexander Vink
Alexander Vink
2025-09-17 15:17:21
Count answers : 5
0
Een bastognekoek is een koekje van zelfrijzend bakmeel, suiker, kandijstroop, eidooier en boter. Voor de smaak is er nog kaneel en kruidnagel in verwerkt. De smaak lijkt wat op die van speculoos. Varianten zijn Bastogne Original, Bastogne Mini en Bastogne Duo met amandel- en vanillesmaak. Bastogne is de Waalse naam voor de Belgische stad Bastenaken, aan de voet van de Ardennen. Omdat het koekje relatief hard en "rotsachtig" was, dacht bakker Paul Parein in 1952 aan deze stad. De structuur van het koekje doet denken aan de ruwe heuvels van de Ardennen.