:

Wat is de geschiedenis van bakken?

Noud de Boer
Noud de Boer
2025-10-23 04:58:41
Count answers : 6
0
Tienduizend jaar geleden leefden de eerste mensen van wat ze in de natuur vonden zoals vruchten, bladeren en zaden. Er werden knollen, wortels, vruchten, zaden en graankorrels verzameld en gegeten. Later leerden ze met eenvoudige gereedschappen op dieren te jagen en aten ze ook vis en vlees. Als ze honger hadden, kauwden ze op graankorrels. Het speeksel in de mond zorgde ervoor dat de korrels zacht werden. Later werden ze gekneusd met een steen en in water geweekt. Deze plak droogden ze in de zon of bakten ze op gloeiend hete stenen of in de hete as. Rond 8000 voor Christus vestigden de eerste boeren zich en werd graan verbouwd. Op een dag merkte hij dat hij een restje broodpap van de vorige dag had laten staan. De broden die hij daarvan maakte, waren veel luchtiger en smaakten veel lekkerder dan de broden die hij eerst maakte. Naast gewoon brood, bakten de Egyptenaren ook luxe brood waarin lotusbloemen, honing, vijgen, amandelen en dadels werden verwerkt. Romeinse bakkers (alleen mannen werden bakker) zetten hun initialen in het brood zodat iedereen kon zien welke bakker het brood had gebakken. De broden van toen leken op de pizza's vannu. De rijke Romeinen gebruikten de broden als bord. In ons land kwamen in de steden pas in de Middeleeuwen bakkers. Voor het bakken van brood werd rogge gebruikt. Rogge was goedkoop en werd door de lagere standen, de boeren en de horigen, gegeten. De rijkere standen, de adel en de geestelijken, aten brood dat van tarwe werd gebakken (herenbrood of wit brood). Pas in de 19e eeuw werd gist ontdekt zoals wij die kennen.
Yusuf Prins
Yusuf Prins
2025-10-14 14:23:57
Count answers : 5
0
De geschiedenis van de brownie kent opzich nog geen lang geschiedenis en is toch ook wel lastig uit te zoeken. De geschiedenis van shortbread gaat terug naar de 12de eeuw.

Lees ook

Wat is een typisch Belgisch dessert?

België staat bekend voor zijn lekkere desserts. De Brusselse wafel is heel luchtig, zijn rechthoeki Lees meer

Wat is patisserie?

Patisserie heeft 3 verschillende betekenissen: 1) het bakken van banket. het ambacht van banket ba Lees meer

Bjorn Otte
Bjorn Otte
2025-10-08 23:50:46
Count answers : 10
0
Bakken is begonnen bij de Egyptenaren. Zij begonnen met simpel brood. Toen namen de Grieken het over. Die hadden er al melk bij. In Rome hadden ze al steenovens. In de middeleeuwen maakten ze cakes met fruit erin. Cake komt van het woord "kaka," van de vikingen. In Europa begonnen ze met "ronde cakes" met suiker erin. Ze hebben steeds meer smaken en versieringen geprobeerd.
Amina Sahin
Amina Sahin
2025-10-04 04:17:52
Count answers : 12
0
Tienduizend jaar geleden gebruikten prehistorische mensen wilde granen om hun honger te stillen. Ze kauwden op de harde korrels tot deze door hun speeksel zacht werden. Later kwam iemand op het idee om de korrels eerst met een steen te pletten en dan te weken in water. Waarschijnlijk was er op een dag iemand die niet zo’n zin had in dat granenpapje. Het prutje bleef liggen op een steen en warmde daar langzaam op. De voorloper van onze bakkersoven is al minstens 4000 jaar geleden uitgevonden in het Oude Egypte. Het meeste brood dat je nu kunt kopen is lekker luchtig. In de Middeleeuwen kwamen de erste bakkerijen waar je brood kon kopen.

Lees ook

Wat is de oorsprong van het misérable gebak?

De cake is een type amandel-sponscake dat een traditioneel Belgisch recept is. Het cakebasis wordt Lees meer

Wat zijn typische Belgische lekkernijen?

Een Belgische of Brusselse wafel, warm geserveerd en bestrooid met poedersuiker. Speculaas is één Lees meer

Mick van Maasgouw
Mick van Maasgouw
2025-09-20 05:10:18
Count answers : 7
0
De oude Egyptenaren waren waarschijnlijk de eersten die iets maakten wat op een taart leek. Ze bakten haver, tarwe of rogge op hete kolen en vulden deze gebakjes met honing. Dit waren vroege versies van de zogenoemde tartelettes. De Grieken maakten namelijk placites. Dit zijn hele dunne plakjes van deeg met een laagje suikerstroop ertussen wat ook wel een beetje aan baklava doet denken. De Romeinen begonnen ook gebak te maken. Dit gebak bevatte peper, melk, olie, wijn en bloem. Een andere populaire patisserie van de Romeinen was placenta, dit werd gemaakt van honing en kaas op een bodem van deeg, wat doet denken aan een traditionele cheesecake. In de Middeleeuwen wilden de adel tijdens diners indruk maken op hun gasten met extravagante ‘’levende taarten’’. Bij het aansnijden van de taart sprongen er onder andere konijnen uit. In de patisserie hebben we veel vooruitgang geboekt dankzij nieuwe uitvindingen. Een belangrijke ontwikkeling was de uitvinding van de gesloten oven met regelbare temperatuur in de 19e eeuw. Hierdoor kreeg het beslag de kans om te rijzen, te bruinen en luchtig te worden. Ook het bakpoeder dat in die tijd werd ontwikkeld, speelde een grote rol in het luchtiger maken van taarten. Hierdoor werden er meer mogelijkheden gecreëerd en ontstond de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende soorten taarten en gebak.