:

Wat is de oorsprong van het misérable gebak?

Rik van Veen
Rik van Veen
2025-09-20 08:17:12
Count answers : 6
0
Misérable gebak heeft een oorsprong die niet helemaal eenduidig is. Zo gaat het verhaal dat de taart is vernoemd naar het beroemde verhaal van Victor Hugo: Les Misérables. Hugo woonde destijds op verschillende locaties in Brussel en na publicatie van zijn boek, in 1862, bakte een Brusselse banketbakker de eerste misérable taart. De bakker verhuisde later naar Luik, waar hij Pâtisserie Groffy opende. Tot op de dag van vandaag beweren zij het originele misérable gebak te maken volgens een geheim recept. In Knokke wordt echter gezegd dat het originele recept rond 1932, vanuit Brussel naar Knokke werd gebracht door banketbakker Pierre Gaelens.
Philip van Baalen
Philip van Baalen
2025-09-20 06:45:09
Count answers : 6
0
De cake is een type amandel-sponscake dat een traditioneel Belgisch recept is. Het cakebasis wordt gemaakt van amandelen, bekend als een biscuit joconde.

Lees ook

Wat is een typisch Belgisch dessert?

België staat bekend voor zijn lekkere desserts. De Brusselse wafel is heel luchtig, zijn rechthoeki Lees meer

Wat is de geschiedenis van bakken?

De oude Egyptenaren waren waarschijnlijk de eersten die iets maakten wat op een taart leek. Ze bakt Lees meer

Tyler Çakir
Tyler Çakir
2025-09-20 05:20:55
Count answers : 8
0
Waar het vandaan komt is moeilijk te achterhalen. Rond 1920 werkt Pierre Gaelens in Brussel bij één van de meest prestigieuze banketbakkerijen van het land. Daar leert hij Misérable maken. Aan de oorsprong ligt een goed bewaard geheim recept dat bakker Jan Jansen in 1929 uit Brussel meebracht en in zijn dorp introduceerde. Nog een andere bron geeft aan dat de patisserie ‘Du Finistére’ uit Brussel dit amandelgebak het eerst in de etalage zette.
Kate Luster
Kate Luster
2025-09-20 05:03:50
Count answers : 6
0
De misérable taart heeft een boeiende geschiedenis die teruggaat tot de late 19e eeuw. Volgens de verhalen werd deze heerlijke taart voor het eerst gemaakt door een anonieme Brusselse banketbakker, die de taart vernoemde naar de beroemde schrijver Victor Hugo. De chef van deze Brusselse banketbakker verhuisde later naar Luik, waar hij in 1890 de Pâtisserie Groffy opende. Een andere versie van het verhaal vertelt dat de misérable taart in 1923 opnieuw werd gecreëerd door Pierre Gaelens in Knokke-le-Zoute.

Lees ook

Wat is patisserie?

Patisserie heeft 3 verschillende betekenissen: 1) het bakken van banket. het ambacht van banket ba Lees meer

Wat zijn typische Belgische lekkernijen?

Een Belgische of Brusselse wafel, warm geserveerd en bestrooid met poedersuiker. Speculaas is één Lees meer

Casper Kurt
Casper Kurt
2025-09-20 04:04:23
Count answers : 5
0
De bescheiden naam doet geen recht aan het gebak, dat zijn oorsprong vindt in het Brussel van de jaren 1920. Pierre Gaelens, ooit werkzaam bij de prestigieuze banketbakkerij ‘Maison Jean Bol’, onthulde het geheime recept en begon deze delicatesse te creëren. Het recept, sinds 1923 zorgvuldig bewaard als familiegeheim, wordt nu doorgegeven aan kleinzoon Paul Gaelens, die de traditie voortzet.
Maurits Bosch
Maurits Bosch
2025-09-20 03:02:48
Count answers : 7
0
De Misérable is een van de klassiekers op het vlak van patisserie, ontstaan in Brussel aan het begin van de 20e eeuw.

Lees ook

Welke zoete lekkernij is beroemd in België?

Een Belgische of Brusselse wafel, warm geserveerd en bestrooid met poedersuiker. Speculaas is één v Lees meer

Wat betekent "bakken"?

bakken het bereiden van gerechten in margarine, olie of een andere vetstof, in een open pan op een Lees meer