:

Waarom zakken mijn eclairs in na het bakken?

Floor Jonker
Floor Jonker
2025-09-20 16:34:55
Count answers : 8
0
Als ze gebakken zijn, en de oven is uitgedraaid, laat je ze dan nog 10 minuten in je oven staan met de deur dicht, dat is tegen het inzakken. Even een vraagje, halen jullie de pan van het vuur voordat je de eieren erbij doet, dat heb ik ook eens een aantal keren vergeten en dan krijg je ook hele platte soezen. Wat ik op de les geleerd heb, boter en water moeten heel even koken, van het vuur, de bloem erbij roeren en dan 1,5 minuut roerbakken, daarna van het vuur, ei per ei erbij doen, je kan ook experimenteren met je vloeistof, deel water, deel melk, alles water of melk, water maakt het krokanter, melk zachter. Naar 't schijnt is het vooral het roerbakken dat ze niet doet inzakken. Ik heb geleerd dat je ze na het bakken even moet lekprikken, aan de onderkant, volgens mij voorkom je daardoor dat de hete lucht in de soes in elkaar trekt bij het afkoelen.
Alex van Veen
Alex van Veen
2025-09-20 12:20:18
Count answers : 7
0
Het grootste probleem is vochtigheid. Tijdens het bakken vormt er zich stoom in de oven die nodig is om de soezen te laten rijzen. Maar blijft dat vocht te lang aanwezig, dan maakt het de korst week en zakken ze in zodra je de deur opent. Voeg je de eieren te vroeg toe, dan blijft het deeg te vochtig en zakt het nadien in. Haal je ze te vroeg uit de oven, dan lijken ze eerst gelukt, maar vallen ze alsnog plat.

Lees ook

Welke ovenstand voor eclairs?

Verwarm de oven naar 210°C. Het beste resultaat bak je de eclairs op hetelucht stand. Heteluchtove Lees meer

Hoe lang kun je een eclair bewaren?

Ongevulde eclairs kun je 1-2 dagen op kamertemperatuur bewaren, in een goed afgesloten doos. Gevuld Lees meer

Kiki Vos
Kiki Vos
2025-09-20 12:14:15
Count answers : 7
0
De reden waarom de soezen na het bakken slap worden ligt aan het bakproces. Wanneer de soezen te warm gebakken worden zullen ze in het begin mooi optrekken en mooi kleuren maar binnenin zijn de soezen niet voldoende uitgebakken en hebben ze geen droge structuur. Bij afkoeling zullen ze dus inzakken. Door de soezen iets langer te laten bakken aan een lagere temperatuur zullen ze droog uitbakken en niet inzakken.