:

Hoe wordt Belgische chocolade gemaakt?

Fay Dogan
Fay Dogan
2025-09-26 21:09:20
Count answers : 5
0
Belgische chocolade wordt gemaakt van extra fijn gemalen cacaobonen. Er wordt 100% cacaoboter gebruikt, zonder toevoeging van andere plantaardige vetten. Belgische chocolade heeft een hoog cacaogehalte. De cacaobonen voor 'onze' chocolade komen uit warmere en exotischer oorden. De fijne structuur van Belgische chocolade is 15 tot 18 micron.
Angelina van den Velden
Angelina van den Velden
2025-09-26 19:16:10
Count answers : 9
0
Afrika, Zuid-Oost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika zijn de landen waar het meeste cacao wordt geteeld. De vruchten zijn rijp na vier tot acht maanden, waarna ze handmatig geplukt worden. De opengehakte vruchten laat men vijf tot zeven dagen fermenteren. Hierna gaat men de cacaobonen drogen in de zon of met speciale machines. De cacaobonen worden gesorteerd volgens kwaliteit en grootte en vervolgens gereinigd. Daarna worden ze geroosterd bij een temperatuur van 120°C. Het is dankzij dit proces dat de cacaobonen hun typische chocoladearoma krijgen. De geroosterde bonen worden in kleine stukjes van 2 à 3 mm gebroken. Tot slot worden de nibs in speciale molens fijngemalen tot een chocoladebruine, vloeibare massa. Deze cacaomassa bevat meer dan 50% cacaoboter. Afhankelijk van het type chocolade dat men wil bekomen, worden de volgende ingrediënten gemengd: Zwarte chocolade: cacaomassa, cacaoboter & suiker. Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter, suiker & melkpoeder. Witte chocolade: cacaoboter, suiker & melkpoeder. Het mengsel wordt tot microscopisch kleine deeltjes fijngewalst in zware machines. Er vinden verschillende chemische processen plaats die de chocolade zijn verfijnde smaak geven. Na het kneden is de chocolade klaar om in vormen te gieten en verwerkt te worden tot verschillende chocoladevariëteiten zoals repen, pralines, enzovoort.

Lees ook

Welke thee past goed bij chocolade?

Japanse Matcha is heerlijk te combineren met pure chocolade en visgerechten. Rock oolongs zoals Da Lees meer

Is chocolade lekker met thee?

Er zijn geen letterlijke zinnen in de tekst die direct antwoord geven op de vraag of chocolade lekke Lees meer

Fien Hofman
Fien Hofman
2025-09-26 18:49:42
Count answers : 9
0
Een reusachtige fantasiemachine toont hoe Belgische chocolade gemaakt wordt en hoe de fluweelzachte smaak ontstaat.
Sjoerd Jdotte
Sjoerd Jdotte
2025-09-26 16:06:25
Count answers : 9
0
Hoe wordt chocolade gemaakt? Chocolade maken is een langzaam proces waar je flink wat geduld voor moet hebben. De belangrijkste ingrediënten in chocolade komen namelijk uit de natuur. De basis van alle chocolade die je proeft, is namelijk de cacaoboon en die groeit als vrucht aan de cacaoboom. We leggen de verschillende stappen uit, van cacaoboon tot chocolade: De cacaoboom: Cacaobomen groeien in een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. De cacaovrucht: Na vier jaar begint de boom zijn vruchten af te geven en bloeit het hele jaar door. Fermenteren: De bonen worden met pulp en al een week in bakken gelegd, bedekt met bananenbladeren. Branden: Eenmaal in de chocoladefabriek, worden de rauwe cacaobonen geroosterd om de beste smaak te bereiken. Persen: De cacaomassa wordt onder hoge druk geperst, waardoor er 2 substanties overblijven: de vette cacaoboter en de droge cacaopoeder.

Lees ook

Wat te drinken bij chocolade?

Om pure chocolade te begeleiden met een zoete en licht tanninerijke rode wijn, kies dan voor een wij Lees meer

Hoe worden Belgische chocolade gemaakt?

Chocolade maken is een langzaam proces waar je flink wat geduld voor moet hebben. De belangrijkste Lees meer